Snel weer in productie na een defect - Van Doren Shared Service

NIEUWS

Snel weer in productie na een defecte PLC, HMI of frequentieomvormer

De zekerheid van continuïteit, daar draait het om in de productieomgeving. Daarom passen we in de productielijnen van onze klanten alleen de meest hoogwaardige componenten toe. Maar bewezen kwaliteit of niet; uiteindelijk kan elk product falen. Natuurlijk staan onze vakmensen in zo’n situatie voor je klaar. Maar wist je dat je zelf ook de nodige defecten kunt oplossen, zelfs bij programmeerbare componenten? Hiermee bespaar je tijd en dus geld.

De meeste componenten zijn in een handomdraai te vervangen. Zoals defecte IO-kaarten of sensoren. De monteur haalt uit het magazijn een vervangend exemplaar en in no time draait de productielijn weer. De instellingen van deze componenten worden namelijk automatisch geladen vanuit een hoger systeem of via dipswitches op de component zelf.

Bij andere componenten is die klus minder makkelijk geklaard, bijvoorbeeld omdat ze programmeerbaar zijn. Dit geldt onder meer voor een PLC, HMI en frequentieomvormer. De uitdaging bij het vervangen van deze componenten is het behouden van de instellingen en programma’s. Daarbij is ‘back-up’ het toverwoord. We geven hieronder per component enkele praktische tips. Daarbij zoomen we in op Siemens, maar onze kennis reikt natuurlijk verder. Veel producten van gerenommeerde merken hebben een back-upfunctionaliteit. Neem voor meer informatie hierover gerust contact op.

PLC
De TIA Siemens PLC (80% van de componenten die wij toepassen is van Siemens) heeft een ingebouwde geheugenkaart, de zogenoemde Micro Memory Card (MMC). Deze kaart slaat alle software en instellingen op. De MMC zet je na een defect van de PLC makkelijk over naar de nieuwe CPU:

  • Vervang de defecte CPU van de PLC door een nieuwe. Zorg dat dit dezelfde versie is.
  • Haal de MMC uit de defecte CPU en steek die in de nieuwe.
  • Schakel de stroom in en de productie kan worden hervat. Alle instellingen worden automatisch overgenomen.
  • Goed om te weten: de S7-15xx CPU is standaard voorzien van een MMC, in tegenstelling tot de S7-12xx. Wil je ook bij deze CPU verzekerd zijn van een snelle restore? Schaf dan een MMC aan.

Klinkt dit simpel? Dat is het ook! Maar er is wel één punt van aandacht: de MMC bevat namelijk de standaardinstellingen die bij de inbedrijfstelling worden geleverd. Dus niet de instellingen die in de loop van de tijd in het systeem zijn gewijzigd. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en altijd klaar zijn voor een snelle restore? Laat ons dan periodiek de initiële waarden van de geheugenkaart bijwerken.

HMI
Gaat de HMI van Siemens kapot? Met een simpele USB-stick maak je binnen een halfuur een back-up. Dat is dan een back-up van de image van het HMI-panel, inclusief eventuele licenties. Je hebt hier geen specifieke apparatuur of kennis voor nodig, alleen een USB-stick. Op YouTube vind je bovendien handige instructievideo’s, zoals de video getiteld ‘Basic Panels 2nd Generation, Backup & Restore’. De restore (door de USB-stick in de nieuwe HMI te steken) is binnen enkele minuten gereed.

Frequentieomvormer
Een frequentieomvormer is dan wel geen complexe component, bij een defect is het wel belangrijk dat alle instellingen exact worden overgezet naar de nieuwe omvormer. Een foutieve instelling kan namelijk als gevolg hebben dat een machine niet meer werkt of, in het ergste geval, defect raakt. De instellingen van een frequentieomvormer kun je opslaan door er een MMC aan toe te voegen. Een investering, want op een productielijn zitten vaak meerdere frequentieomvormers, maar wel een die de moeite waard is. Want als de omvormer kapot gaat en vervangen moet worden, kun je dit dankzij een MMC snel en makkelijk zelf regelen.

Het vervangen van een Siemens frequentieomvormer G120(C) met behoud van alle instellingen doe je als volgt:

  • Neem een lege MMC en stop die in de MMC-sleuf van de frequentieomvormer, of haal de MMC die al in de omvormer zit eruit.
  • Stop de MMC in de nieuwe frequentieomvormer, en binnen een paar tellen kun je de productie hervatten. Alle instellingen, inclusief het IP-adres, zijn overgezet.

Meer weten over het belang van het maken van back-ups en de mogelijkheden om zelf componenten te vervangen? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties