PRONETA: de handige tool bij PROFINET-issues - Van Doren Engineers

NIEUWS

PRONETA: de handige softwaretool bij PROFINET-issues

Waar voorheen PROFIBUS – met de bekende paarse kabel – de beproefde datacommunicatiestandaard voor de procesautomatisering was, tref je tegenwoordig bij nieuwe besturingsinstallaties PROFINET aan. Een logische keuze, want het configureren, installeren en testen van dit systeem gaat veel soepeler. Maak je gebruik van PROFINET? Installeer dan de handige en gratis softwaretool PRONETA. Daarmee los je veel storingen en defecten vrij eenvoudig zelf op.

Als er een PROFIBUS-component defect raakte, dan was de oplossing vrij simpel. De monteur stelde bij de nieuwe apparatuur het juiste PROFIBUS-adres in (dipswitch/display) en zette er spanning op. De productie kon weer worden hervat.

Besturingsinstallaties bestaan tegenwoordig meestal uit frequentieomvormers en remote I/O-eilanden op basis van PROFINET. Het nadeel is dat adresproblemen met PROFINET minder eenvoudig op te lossen zijn. De componenten kennen namelijk geen dipswitches. Als je als eindgebruiker ook niet beschikt over het Siemens TIA-engineeringpakket of de PLC-software van het project, dan heb je een serieus probleem als er een onderdeel defect is.

Vooraf een upload maken

Met PRONETA – een tool van Siemens – achterhaal je snel de oplossing voor de nodige PROFINET-issues, zodat je geen specialist van buitenaf hoeft te laten komen. Extra handig: de software is ook bruikbaar voor PROFINET-componenten van andere merken dan Siemens.

Je kunt met PRONETA alle PROFINET-componenten adresseren, zoals de remote I/O-eilanden en de frequentieomvormers. Belangrijk is wel dat je vóór de storing of het defect een upload hebt gemaakt van je PROFINET-netwerk. Kortom, we adviseren je deze tool nu te downloaden en de upload te maken.

De remote I/O-eilandtest

Een andere interessante PRONETA-functie is de remote I/O-eilandtest. Hiervoor heb je geen PLC meer nodig. Door de PLC/CPU los te koppelen en je laptop via de ethernetkabel te verbinden met het remote I/O-eiland, zie je in PRONETA precies welke ingangen hoog en laag zijn. Met behulp van de Force Mode kun je de uitgangen testen. Ideaal voor een remote I/O-eilandtest in het veld of om te checken wat er precies defect is bij het eiland.

Een PROFINET-netwerk met PRONETA. Hier zie je een installatie die bestaat uit een PLC, PROFINET-componenten en een laptop waarop de tool PRONETA draait.

 

Neem gerust contact op

Meer weten over PRONETA? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties