Energiemanagement iets voor u? - Van Doren Engineers

NIEUWS

Energiemanagement iets voor u?

 

Oplossingen voor besparingen van energie binnen uw productieomgeving.

Gebruikers van blindvermogen zijn o.a. elektromotoren en wisselstroomapparaten welke een magnetisch veld in stand moeten houden middels een z.g. magnetiseringsstroom. Het werkelijk vermogen is bijvoorbeeld het asvermogen van een motor.

Indien we deze twee vermogens (lees: stromen) vectoriëel optellen geeft dit de schijnbare stroom (ook wel totaalstroom genoemd). De schijnbare stroom is de “echte” stroom en loopt vanaf de opwekkingsgenerator tot aan de verbruiker. Deze stroom heeft een zogenaamde fasehoek phi t.o.v. de netspanning. Een kleinere fasehoek (middels “cos-phi verbetering” te bereiken) zal leiden tot minder blindstroom, hetgeen wenselijk is. Aanwezige blindstroom kan n.l. leiden tot de volgende verliezen:

  • Warmte- en spanningsverliezen (verminderen het rendement van de energienetten)
  • Overbelasting of overdimensionering van de installaties (transformatoren, kabels, enz.)
  • Hogere verliezen in deze onderdelen met als gevolg een hogere rekening van het energiebedrijf

Op welke plek past u cos-phi verbetering (compensatie) toe?

De beste plaats voor compensatie is direct bij het apparaat of machine en resulteert in:

  • Compensatie van het gehele net, blindstroom wordt nu bij zijn ontstaan aangepakt
  • De transformator heeft geen last meer van blindvermogen
  • De blindstroom is niet meer aanwezig in de installatiGeen warmteverliezen meer t.g.v. blindstroom

In de praktijk: hoe verbetert u nu de cos-phi? In het algemeen gebeurt dit met 1 of meer condensatorbatterijen (in principe ook een opwekker van blindvermogen, maar dan in tegengestelde richting).

Door middel van een aantal metingen en enkele gegevens van de energieleverancier kan er advies gegeven worden. Afhankelijk van de installatie bepalen we hoelang de meting moet duren.

Een andere aanpak is bijvoorbeeld het in kaart brengen en registreren van energiestromen. De afgenomen energiehoeveelheid van elke willekeurige gebruiker kan opgeslagen en herleid worden naar dag- of maandgrafieken. De verbruiksgegevens kunnen via een OPC server aan ethernet gekoppeld worden zodat deze gegevens uiteindelijk op meerdere locaties verwerkt kunnen worden en via een webcliënt vanaf elke willekeurige plaats bekeken kunnen worden.

Mocht u vragen hebben en is energiemanagement een actuele zaak voor u, dan kunt u ons te allen tijde bereiken bij een van onze locaties:

Boekel
Contactpersoon: Jos van Doren
Telefoon: 0492 – 323520
Beringe
Contactpersoon: Paul Krantzen
Telefoon: 0492 – 370032
Breda
Contactpersoon: Joost Botman
Telefoon: 0492 – 370030

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties