nieuws

Storingen opsporen met Trace-functie

 

Weleens een probleem in een besturing opgespoord? Dan is bekend hoe tijdrovend dit kan zijn. Tenzij je de Trace-functie in de TIA S7-1500 en S7-1200 gebruikt. Zelfs met terugwerkende kracht is hiermee de oorzaak van een onregelmatigheid vast te stellen.

 

Bij Van Doren Engineers gebruiken we deze functie regelmatig. Laatst nog, toen een verpakkingsmachine en een transportbaan bij een van onze opdrachtgevers niet helemaal synchroon liepen. Eén op de vijfhonderd producten belandde naast de band, met productuitval als gevolg. Bovendien moest de lijn steeds herstart worden, wat natuurlijk tijd kost. Dankzij de Trace-functie was de oorzaak in no time opgespoord en konden we de productuitval terugbrengen naar 0%.

 

Loggen met hoge snelheid
Met de Trace-functie kun je signalen niet alleen binair, maar ook analoog loggen in de PLC. Dit gebeurt met de cyclussnelheid van de PLC, dus veel sneller dan met een SCADA/HMI-systeem. De loginformatie wordt ook op de PLC opgeslagen. De functie is ideaal voor systemen met zeer snelle signalen of systemen die niet gekoppeld zijn aan een HMI.

 

Hoe werkt het?
Je kunt zowel continu loggen als een specifiek moment loggen. Wil je van enkele signalen weten hoe die zich ten opzichte van elkaar verhouden? Dan kies je voor continu loggen. Je voert in om welke signalen het gaat en start de Trace-functie. Het kan ook zo zijn dat je alleen wilt loggen na, voor of rond het tijdstip dat een specifieke situatie optreedt. In dat geval start je de Trace-functie en geef je zelf aan wanneer het loggen start. Bijvoorbeeld bij een binair signaal of bij het over- of onderschrijden van een bepaalde analoge waarde. Ook stel je in hoeveel tijd je rond dit triggerpunt logt. Een handige functie is de PreTrigger. Wanneer het triggerpunt zich aandient, kan alsnog met terugwerkende kracht een bepaalde tijd gelogd worden vóór dat moment. Alles ingesteld? Schakel de laptop uit en kom bijvoorbeeld een week later terug om te kijken of de Trace-functie iets ‘gevangen’ heeft.

 

Meer weten over de Trace-functie? Of advies nodig? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.


Voorbeeld van continu loggen. De pulsen van het groene signaal duren 50 milliseconden.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties

LOCATIES
Boekel, Panningen, Breda, Heteren, Veghel, Nitra (SK)
T 0492 - 747500 F 0492 - 321081 E info@vandoren.nl