nieuws

Met de lancering van de nieuwe PLC’s S7-1200 en S7-1500, introduceerde Siemens ook de TIA Portal. Dit is het nieuwe softwareplatform om deze nieuwe generatie PLC’s te programmeren. Van Doren Engineers volgt de ontwikkelingen op de voet en is druk bezig om de mogelijkheden van de TIA Portal in kaart te brengen. Dit doen we voor de S7-1200, S7-1500 en de nieuwe generatie HMI-panels, maar ook voor hun ‘voorgangers’, de S7-300 en S7-400 met de huidige HMI-panels Onze kennis delen wij graag. Onze ervaringen zijn toegespitst op V12 van de TIA Portal.

 

De software
De TIA Portal is speciaal ontwikkeld voor het programmeren van de S7-1200/1500 en de nieuwe HMI-panels. Ervaren Simatic Manager/WinCCflex-programmeurs kunnen snel aan de slag met de TIA Portal. Nieuwe gebruikers ontkomen waarschijnlijk niet aan een training. Om lekker te werken met de TIA Portal, is een heel snelle PC i7/64bit met minimaal 8 GB nodig. Snelheid is meestal een issue bij nieuwe Siemens-software. Aangezien Siemens de software nog verder optimaliseert, kunnen we op dit gebied nog verbeteringen verwachten. De TIA-portal geeft meer functionaliteit en flexibiliteit dan de klassieke Simatic Manager, en het gebruik van SCL (een soort van Pascal) is vereenvoudigd. Qua stabiliteit en snelheid presteert de TIA Portal echter minder goed dan de Simatic Manager.

 

TIA Portal en de S7-1200/1500
Een opvallende verbetering ten opzichte van de S7-300/400, is de uitbreiding en vereenvoudiging van de diagnosefuncties. Ook het aanmaken en beheren van projecten is eenvoudiger geworden. Helaas is het nog niet mogelijk om een volledige online back-up te maken van de S7-1500. Een ingrijpende wijziging is de ‘consistente download’. Hierdoor kun je niet meer zelf bepalen welke bouwstenen je in de PLC downloadt: alle bouwstenen die gewijzigd zijn, worden ook gedownload. Dit heeft voor- en nadelen. Een belangrijk voordeel is de betere waarborging dat offline en online software gelijk zijn.

 

TIA Portal en de S7-300/400
Volgens de ontwikkelaars is de TIA Portal ook geschikt voor het programmeren van de S7-300 en S7-400. Dit is inderdaad mogelijk, maar er zijn wel restricties. Zo ondersteunt de TIA Portal geen hardwarecomponenten van vóór oktober 2007. Het maken van een online back-up is vereenvoudigd. Een nadeel hiervan is wel dat er vervolgens niets te wijzigen valt in deze online back-up. Voor de S7-300/400 kun je dus beter de bestaande Simatic Manager blijven gebruiken.

 

TIA Portal en HMI-panels
Siemens stopt met de productie van de huidige generatie MP, OP en TP HMI-panels. Het is dan ook belangrijk om voor nieuwe projecten de nieuwe generatie Comfort of Basic HMI-panels te gebruiken. De nieuwe generatie panels is alleen te programmeren met de TIA Portal. De verschillen tussen de huidige WinCCflex-software en de TIA Portal zijn nihil. De integratie van PLC en HMI is binnen de TIA Portal verbeterd ten opzichte van de klassieke Simatic Manager met WinCCflex.

 

Meer weten over de mogelijkheden van de TIA Portal ? Of specifieke vragen? Wij vertellen u er graag meer over. Neem contact op met Maarten van den Bosch via tel. 0492-747500.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze vestigingen

VESTIGINGEN
Boekel, Panningen, Breda, Heteren, Veghel, Nitra (SK)
T 0492 - 747500 E info@vandoren.nl