nieuws

Sterk staaltje besturingstechniek voor onverwoestbare traversewagen

 

Vijfhonderd betonstenen per minuut. De productie bij MBI in Veghel liegt er niet om. In het proces is een belangrijke rol weggelegd voor traversewagens, die de stenen volledig geautomatiseerd naar en van de klimaatkamers transporteren. Wagens van maar liefst 17.000 kilo per stuk, die zich tot op 2 mm nauwkeurig laten positioneren. Besturingstechniek waar je u tegen zegt.

 

De locatie van MBI in Veghel concentreert zich op de infrasector. Vrijwel alle stenen die hier geproduceerd worden, vinden hun weg naar de openbare ruimte. De hoge productiesnelheid is mede te danken aan een slimme procesinrichting en de drive om continu te innoveren. Een mooi voorbeeld is de upgrade van twee volledig geautomatiseerde traversewagens in 2018, gevolgd door de aanschaf van twee nieuwe exemplaren in het afgelopen jaar. Deze zijn eind december – tijdens een korte en goed voorbereide productiestop – in bedrijf gesteld.

 

Veiliger en energiezuinig werken
Procesengineer Hans Jorna, al dertig jaar werkzaam bij MBI, leidde beide trajecten in goede banen. “De verbeteringen aan de bestaande traversewagens waren vooral gericht op veiligheid en energiezuinigheid”, vertelt hij. “Was er voorheen een storing, dan moest je op de wagen klimmen. Nu corrigeer je via de Hetronic-afstandsbediening.” Datacommunicatie verloopt via wifi; meestal een behoorlijke uitdaging in een industriële omgeving. “Daar komt bij dat de klimaatkamers krap zijn en we die traversewagen op 2 millimeter nauwkeurig moeten positioneren. Een knap staaltje besturingstechniek dus.” Ook is het vermogen met de helft verminderd ten opzichte van de oude situatie. Daarnaast zijn de frequentieregelaars van de wagen naar de besturingskast verplaatst, zodat ze minder te lijden hebben.

 

Goed samenspel
De upgrade was een samenwerking tussen MBI en Van Doren Engineers. Hans: “We werken al sinds 1995 samen en weten wat we aan elkaar hebben. De software-engineering hebben wij zelf opgepakt, simpelweg omdat we de besturing kennen en de capaciteit in huis hebben.” Het samenspel met de ontwerpafdeling van Van Doren Engineers verliep goed. “Er lag snel een goed ontwerp. Toen de besturingskast klaar was, heb ik twee dagen op locatie bij Van Doren Engineers gewerkt om alle instellingen voor PROFINET te verzorgen. Fijn dat dat kan.”

 

Onverwoestbaar
Afgelopen najaar schafte MBI nog twee nieuwe traversewagens aan. Van Doren Engineers verzorgde opnieuw de hardware-engineering en – in samenspraak met de machinebouwer – de veldbekabeling met een vlakkabelpakket en de machinebekabeling. MBI koos bij de aanschaf bewust voor kopieën van de wagens die het bedrijf al in huis heeft. “Je kunt ze tegenwoordig in een veel lichtere uitvoering kopen hoor, maar die hebben een aanzienlijk kortere levensduur”, licht Hans toe. “De twee in Veghel, die onlangs een upgrade hebben gehad, gaan al twintig jaar mee. En op onze locatie in Kampen hebben we er zelfs een die al dertig jaar in bedrijf is. En dan te bedenken dat ze pakketten van zo’n 5.000 kilo per keer verplaatsen. Onverwoestbaar zijn ze.”

 

Performance Level E

Qua veiligheidsfuncties voldoen de traversewagens aan de hoogste eisen, Performance Level E. De nieuwe wagens zijn voorzien van een veiligheidsbesturing van Siemens. “De oude zijn nog uitgerust met een veiligheids-I/O van Pilz, maar die waren niet meer verkrijgbaar”, verklaart Hans. “Omdat de gewone besturing van Omron is, met een Beckhoff-configuratie, hebben we er een Anybus-gateway tussen geplaatst. Zo maken we de koppeling van EtherNet/IP naar PROFINET.” Ook bij de techniek voor het positioneren is sprake van vernieuwing. “In plaats van met barcodes, die gevoelig zijn voor vervuiling, werken we nu met lasertechnologie. Weer een stap vooruit. Zo blijven we vernieuwen.”


Hans Jorna, procesengineer bij MBI, voor een van de traversewagens

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties