nieuws

Sponsoring Da Vinci Ice Bridge in Finland.

 Dat Van Doren Engineers veel waarde hecht aan opleiding en ontwikkeling, is voor de meeste mensen al duidelijk. Dat we dit in zeer brede zin oppakken en inzetten, blijkt uit de sponsoring van een bijzonder project waaraan onze oud-stagiair Sjoerd deelneemt. Namelijk de bouw van de Da Vinci Ice Bridge in Finland! De voorbereidingen zijn in volle gang en begin januari gaat het team van Sjoerd naar Finland om daadwerkelijk te ‘bouwen’.

 

Sjoerd Keltjens, student van Summa Engineering in Eindhoven, liep vorig jaar stage bij Van Doren Engineers in Beringe. Dit jaar mag hij wederom aan een interessant project deelnemen. In samenwerking met onder meer de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat Summa Engineering in Finland de brug van Leonardo Da Vinci bouwen uit ijs. Het gaat om een brug met een totale lengte van ongeveer 100 meter. De TU/e deed de afgelopen twee jaar ook van zich spreken in Finland, door de bouw van ’s werelds grootste ‘icedome’ en de Sagrada Familia van ijs. Projecten die volop internationale aandacht opleverden, bijvoorbeeld van Discovery en National Geographic. En dat zal bij de bouw van de Da Vinci Ice Bridge zeker weer het geval zijn!

 

Hoe de brug wordt gebouwd
De basis van de brug wordt vervaardigd aan de hand van één grote luchtballon. Deze wordt verankerd aan de grond en zo in vorm gebracht. De ballon wordt opgeblazen met grote springkussenventilatoren. Het is van cruciaal belang dat de ballon niet inzakt, aangezien deze in het begin nog niet sterk genoeg is om op eigen kracht overeind te blijven. De studenten moeten in Finland rekening houden met een minimale temperatuur van -30 graden Celsius. Het project is al een bijzondere uitdaging, maar door deze temperaturen al helemaal.

 

Updates van Sjoerd
Sjoerd heeft Van Doren Engineers gevraagd om het project te ondersteunen met kennis en eventueel een aantal onderdelen. Uiteraard heeft Van Doren Engineers hiermee ingestemd. Sjoerd heeft ons op zijn beurt beloofd om regelmatig een update te sturen van de stand van zaken.
Hieronder zijn eerste updates.

 

14 december 2015;
“Met veel ups en downs toch een mooi project kunnen realiseren. Ook door mijn connecties met vele bedrijven, waaronder Van Doren Engineers, is het toch gelukt om het onmogelijke mogelijk te maken. De opdrachtomschrijving was vrij uitgebreid, maar het budget was er niet. We hebben door de vrijheid bij Van Doren Engineers toch ons eigen ontwerp kunnen realiseren. Met de beschikbaar gestelde engineeringuren konden we vrij snel een aanpak opstellen. We hebben de aanwezige onderdelen geïnventariseerd en de ontbrekende onderdelen zijn snel bijbesteld. Mede door sponsoring van Wago, Cofely, Sick en Maco Technology hebben we resultaat geboekt.

Het PLC-programma hebben wij volledig zelf opgesteld en getest. De kast is volledig uitgerust met allerlei bewakingselementen. Zo is elke automaat uitgerust met een signaalcontact die een melding geeft zodra er iets is uitgevallen. Verder zit er een temperatuursensor in de kast die we via het internet kunnen uitlezen. De kast is voorzien van een 800W verwarmingselement om de hevige vriestemperaturen tegen te gaan. Dit wordt geregeld met een thermostaat en hygrostaat om condensvorming te voorkomen. Ook is er gedacht aan de slechte weersomstandigheden in Finland. Omdat er veel stroomstoringen voorkomen, hebben we ervoor gekozen om de PLC op een UPS te laten werken en een fasebewakingsrelais in de kast te integreren. Zo kunnen we snel handelen als een fase faalt. Met het systeem kunnen we de actuele ballonhoogte aflezen en de inwendige druk van de ballon en drie monofasige ventilatoren van max 1,8kW op snelheid regelen.”


“Het verloopt goed met ons project. We hebben de schakelkast en alle benodigde bekabeling in orde gemaakt. Komende donderdag wordt alles naar Eindhoven gebracht. Daar zullen wij nog I/O-testen en functioneel simuleren. Komende maandag testen wij op grote schaal op de kasten met een ballon en een ventilator.


Ik wil jullie nogmaals heel erg bedanken dat jullie zo enthousiast zijn en ons heel goed hebben geholpen met het sponsoren van het project. Wij gaan zelf van 3 tot 16 januari naar Finland om alles in bedrijf te nemen. Echte vorderingen zie je waarschijnlijk pas een paar weken later. Natuurlijk maak ik foto’s tijdens ons verblijf in Finland. Ik hou jullie op de hoogte!”

 

 
     
     


« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze vestigingen

VESTIGINGEN
Boekel, Panningen, Breda, Heteren, Veghel, Nitra (SK)
T 0492 - 747500 E info@vandoren.nl