nieuws

Smart sensors, slimme software of beide?

 

Als het gaat om het detecteren en voorspellen van storingen zijn smart sensors niet meer weg te denken uit de moderne productieomgeving. Maar wil je het risico op productie- en tijdsverlies echt tot een minimum beperken, dan ga je voor de combinatie met slimme PLC-software. Iets wat productiebedrijven zich niet altijd realiseren. Hierbij een aantal voorbeelden. Met nuttige tips van onze expert Maarten van den Bosch.

 

Zelfs bedrijven die niet voor smart sensors kiezen, kunnen met slimme software in de PLC vergelijkbare oplossingen creëren voor het detecteren van storingen. Een van de grootste voordelen van slimme software is dat je hiermee, naast defecte sensoren, ook productproblemen kunt detecteren. Voorwaarde is een uitstekend begrip van het proces; alleen dan kun je bij het ontwerp van de installatie slim gebruikmaken van de proces- en sensoreigenschappen. Een paar voorbeelden:

Sensor op transportband
Een sensor op een transportband kan stuk gaan. Maar ook een productblokkade kan ertoe leiden dat een sensor een bepaalde tijd niets detecteert. Wat de oorzaak ook is: een tijdige alarmmelding kan productieverlies voorkomen. Een slimme inrichting van de software is de basis voor risicobeperking.

 

Flowsensor
Als een pomp draait, verwachten we dat de flowsensor ‘flow’ detecteert. Maar staat de pomp stil, dan is het belangrijk dat de flowsensor ‘geen flow’ aangeeft. Dit laatste wordt vaak vergeten. Door naast ‘flow actief’ ook ‘flow niet actief’ te bewaken, wordt je ‘diagnosecheck’ met 100% verhoogd.

 

Digitale én analoge sensor voor tankniveau
Veel tanks zijn voorzien van digitale niveausensoren. Zolang ze functioneren: prima. Een defect kan echter flinke problemen veroorzaken. Combineer digitale niveausensoren daarom met een analoge sensor en slimme software die detecteert wanneer de waardes van de analoge en digitale sensoren conflicteren. Detecteert de analoge sensor dat een tank voor 30% gevuld is, terwijl de digitale sensor onder dat niveau geen signaal geeft? Dan krijg je een melding. Bij een tank met meerdere digitale niveausensoren is het zinvol om softwarematig te checken of ze in de juiste volgorde schakelen en een melding te geven wanneer dit niet zo is. Een derde tip: regel de software zo in dat bij het vullen of legen van een tank een bepaalde volumetoename of -afname wordt gedetecteerd. En dat je een melding krijgt wanneer de tank na een bepaalde tijd maar niet ‘vol’ of ‘leeg’ raakt. Zo is snel duidelijk wanneer de analoge niveausensor niet goed reageert.

 

Monitoring relatie tussen druk en flow
Pompen die vroegtijdig defect raken; het is vaak te wijten aan cavitatie, ontstaan door een te lage druk aan de zuigzijde. Slimme software kan ook in dit geval veel narigheid voorkomen. Daarbij draait alles om het detecteren van afwijkingen in de relatie tussen druk en flow.

 

Monitoring drukknoppen
Manipulatie van drukknoppen met bijvoorbeeld een bezemsteel: het komt voor en kan tot gevaarlijke situaties leiden. Hoe je dit voorkomt? Met slimme software die detecteert wanneer een drukknop langer dan 5 seconden ingedrukt blijft. Ook defecten aan schakelaars komen op deze manier snel aan het licht.

 

Meer weten over slimme software, al dan niet in combinatie met smart sensors? Of advies nodig? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

“Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze vestigingen

VESTIGINGEN
Boekel, Beringe, Breda, Heteren, Veghel, Nitra (SK)
T 0492 - 747500 F 0492 - 321081 E info@vandoren.nl