nieuws

Duitse Barntrup heeft primeur innovatieve zuiveringsinstallatie

 

Ons afvalwater zit vol medicijnresten. Maar niet lang meer, als het tenminste aan Bosman Watermanagement in Piershil ligt. Dankzij een uniek filtersysteem kunnen medicijnresten nu eenvoudig en relatief goedkoop uit het water worden gehaald. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de stad Barntrup de primeur. Van Doren Engineers werkt mee aan de installatie.

 

In Nederland zijn waterschappen al jaren geleden samengegaan, maar in Duitsland zijn de deelstaten nog zelf verantwoordelijk voor de zuivering van het afvalwater. Zo kwam het dat de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in samenwerking met de universiteit van Berlijn, op zoek ging naar een oplossing om medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het water te halen. Ze kwamen uit bij Bosman Watermanagement, dat met het Fuzzy Filter een uniek concept in handen heeft.

 

Fuzzy Filter
De kracht van het Fuzzy Filter is dat het een zeer hoge filtratiesnelheid van wel 100 m³/m²/h kan bereiken en daarbij nog steeds zwevende stoffen tegenhoudt en bergt. "Het filter bestaat uit harige balletjes die je kunt comprimeren tot een filterdeken”, vertelt Erik Snijders van Bosman Watermanagement. "De balletjes geven weinig weerstand, waardoor je onder heel lage druk grote volumes water kunt zuiveren. Dat maakt onze oplossing interessanter dan bijvoorbeeld microfiltratie of een zandfilter.”

 

Fullscale-installatie
In Barntrup is nu een fullscale-installatie met vier grote filters in aanbouw. De oplevering is gepland in april. "Van Doren Engineers verzorgt de hardware-engineering, de paneelbouw en de veldbekabeling”, vertelt Erik Snijders. "We werken al jaren samen en we weten wat ze kunnen. Bovendien voldoen ze aan de voorwaarden om in Duitsland te werken. En wat ook meeweegt: ze hebben proceskennis op het gebied van waterzuivering in huis. Dat is nu nog niet essentieel, maar wel als we straks ook de software-engineering uitbesteden. Noordrijn-Westfalen subsidieert dit project en andere gemeenten kijken over onze schouder mee. Als deze installatie in april succesvol draait, komen er ongetwijfeld veel nieuwe aanvragen op ons af. Dan hebben we Van Doren Engineers ook hard nodig voor de software-engineering.”

 

De installatie is opgebouwd uit voedingspompen, doseerpompen en blowers. Deze worden aangestuurd door Emotron-softstarters en -frequentieregelaars. Daarnaast zijn niveau- en drukmetingen van Vega toegepast en aandrijvingen van Auma. De besturing heeft als basis een Siemens S7-300 PLC met daaronder remote I/O. De MCC-panelen zijn gebouwd op onze locatie in Breda en vervolgens op locatie in Duitsland geïnstalleerd.


De vier Fuzzy Filters in Barntrup op een rij. Hoeveel filters in bedrijf zijn, hangt af van de hoeveelheid water dat uit de zuivering komt.

 

De vier Fuzzy Filters in Barntrup op een rij. Hoeveel filters in bedrijf zijn, hangt af van de hoeveelheid water dat uit de zuivering komt.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties

LOCATIES
Boekel, Panningen, Breda, Heteren, Veghel, Nitra (SK)
T 0492 - 747500 F 0492 - 321081 E info@vandoren.nl