nieuws

Avans Hogeschool bouwt samenwerking met bedrijven rustig op

 

Hoe richten we de studierichting smart automation optimaal in? En wat hoort zeker thuis in het lesprogramma? Dit soort vragen komt aan bod in de werkveldadviesraad (WAR) van Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Van Doren Engineers maakt hier deel van uit. Peter van den Berg, docent elektrotechniek: "Wij hebben het bedrijfsleven heel hard nodig. Tegelijkertijd kiezen we onze partners heel zorgvuldig.”

 

Avans Hogeschool werd in 2017 door de hbo-keuzegids uitgeroepen tot beste grote hogeschool van Nederland. Zou dit de reden zijn van de toegenomen instroom op de Academie voor Industrie en Informatica? "Het speelt vast een rol”, stelt Peter van den Berg. De opleidingen technische informatica en elektrotechniek hadden drie jaar geleden een gezamenlijke instroom van honderd studenten. Dit jaar waren dat er honderdvijftig. "Goed nieuws”, aldus Van den Berg. "Maar ook een uitdaging. Het is steeds lastiger om aan docenten te komen. Daarmee wordt goede samenwerking met het bedrijfsleven extra belangrijk.”

 

Vier samenwerkingsniveaus
Het eerste jaar van de opleidingen technische informatica en elektrotechniek is identiek, daarna kiezen studenten tussen drie studierichtingen: smart hardware, smart software en smart automation. Dan neemt ook de interactie met het bedrijfsleven toe. Avans Hogeschool werkt op vier niveaus samen met bedrijven. "Het eerste is dat van de stage- en afstudeeropdrachten”, legt Van den Berg uit. "Niveau twee gaat over het verzorgen van gastlessen; deze groep bedrijven is al kleiner. Weer een kleinere groep coacht studenten bij de uitvoering van opdrachten. En tot slot zijn er de bedrijfsprojecten, waarbij een student aan de slag gaat met een vraagstuk van een bedrijf.” Van Doren Engineers is op alle vier de niveaus actief. "Ze behoren tot onze top drie samenwerkingspartners in het bedrijfsleven.”

 

Grote verantwoordelijkheid
Peter van den Berg had zelf 23 jaar in het bedrijfsleven gewerkt toen hij de overstap maakte naar het onderwijs. "Het is een geweldig vak, en toch blijft het lastig om vacatures in te vullen”, vertelt hij. "Daarom bekijken we in de WAR hoe we ons curriculum kunnen aanpassen. Hoe we nog nadrukkelijker kunnen samenwerken met bedrijven. Van Doren Engineers denkt daarover mee. Een idee is bijvoorbeeld om bedrijfsprojecten en coaching al in het tweede jaar in te zetten.” Hoewel bedrijven in de rij staan om met Avans Hogeschool samen te werken, blijft de opleiding kritisch. "We hebben een grote verantwoordelijkheid en willen onze studenten op een bepaald niveau afleveren. Als we besluiten om met een bedrijf te gaan samenwerken, bouwen we dat heel rustig op.”

 

Hackathon
Studenten van Avans Hogeschool krijgen ook de kans om deel te nemen aan events van Van Doren Engineers, zoals de jaarlijkse hackathon. "Heel mooi om te zien”, aldus Van den Berg. "Studenten die hun stage of afstudeeropdracht bij Van Doren Engineers invullen, blijven daar naderhand vaak hangen. Dat is niet voor niets. Ze krijgen er veel aandacht en goede begeleiding. Het bedrijf zelf krijgt daar weer inzet en energie voor terug. Plus kennis natuurlijk. We hopen dat onze studenten op bepaalde gebieden voorlopen op wat er in het bedrijfsleven speelt. En ik denk oprecht dat dat ook zo is.”

 

Naast Avans Hogeschool werkt Van Doren Engineers ook samen met Fontys, Summa College, Koning Willem I College, ROC Ter AA en Radius College.


Peter van den Berg in de collegezaal, voor een groep studenten die de richting smart automation volgen.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties

LOCATIES
Boekel, Panningen, Breda, Heteren, Veghel, Nitra (SK)
T 0492 - 747500 F 0492 - 321081 E info@vandoren.nl