nieuws

Realtime KPI’s aflezen via slimme tool


Inzicht is de basis van verbetering. Steeds meer productiebedrijven investeren daarom in een directe koppeling tussen hun productie- en ICT-omgeving. Zo ook een grote groenteproducent en -verwerker in het zuiden van ons land. Van Doren MES ontwikkelde een systeem dat de ingaande en uitgaande stroom producten opde bewerkingslijn realtime meet én registreert.

Hoe zit het met de efficiency van de machines? Hoe presteert de productielijn ten opzichtevan andere lijnen? Spelen productielocatiesen seizoenen een rol in het rendement? Hoe meer inzicht, hoe meer grip op productiecapaciteit en –rendement. Om deze data in beeld te krijgen, klopte de groenteverwerker aan bij Van Doren MES.

Productierendement meten
“De bewerkingslijn – met een capaciteit van 3000 kilo per uur – bestaat uit een batchweger aan het begin van de lijn, een eerste schilmachine, een tweede schilmachine en weer een batchweger”, aldus Mark Derks, projectleider van Van Doren Engineers. ”Insamenwerking met de machinebouwer ontwikkelden we een protocol om de weegunits uit te lezen. Vervolgens hebben we de software geschreven. Per tijdseenheid is precies te zien hoeveel kilo product de lijningaat, en hoeveel gereed product de lijn verlaat. Alle informatie komt samen in een SQL-database. Hiermee zijn alle KPIberekeningen te maken.”

 

 

Schat aan data
Het productiepersoneel kan de KPI’s realtime aflezen via een led-display. De SQL-database verzamelt de gegevens over langere tijd, als basis voor managementrapportages en analyses. Mark Derks: “Met de rapportagetool bepaalt de klant zelf hoe hij de gegevens visualiseert. In grafieken, tabellen en charts bijvoorbeeld.” Een ander groot voordeel is de schaalbaarheid van het systeem. “De oplossing is toegepast op één lijn, maar is makkelijk uit te breiden. Zowel in de breedte – over meerdere lijnen – als in de diepte. Zo kun je bijvoorbeeld ook het water- en energieverbruik gaan monitoren. Qua data zijn er bijna geen grenzen. Een ideale basis om de concurrentie altijd een stap voor te blijven.”

 

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties