nieuws

Prestatie op hoog niveau voor luchtvrachttransport


Uitdagende projecten vragen om de juiste expertise, creatieve oplossingen en perfecte samenwerking. Zeker bij een extreem korte doorlooptijd en strakke tijdschema’s. Voor Saco Airport Equipment en Van Doren Engineers kwamen al deze uitdagingen samen in een prestigieus uitbreidingsproject: een capaciteitsverdubbeling van een logistieke luchtvrachthub in Duitsland. Na een vliegende start werd de eerste fase van het project afgelopen oktober succesvol opgeleverd.

Voor de nieuwbouw realiseerde Saco Airport Equipment, onderdeel van SMA Machine Constructions in Mierlo, het complete transportsysteem voor de vrachtcontainers. “Deze Unit Load Devices (ULD’s) worden op de aangedreven castor decks geplaatst en vervolgens geleegd”, legt directeur Jos Smeets uit. “Als de pakketten gewogen en gesorteerd zijn, worden de containers weer gevuld en naar het juiste vliegtuig getransporteerd. Een volledig ULDhandlingsysteem, toegespitst op de eisen van de klant.”

Gedeelde uitdaging
Slechts vijf maanden zaten er tussen de engineeringsfase en de eerste deeloplevering. Jos Smeets: “In die periode hebben wij alle mechanische onderdelen gerealiseerd, het staalwerk uitgevoerd en de aandrijvingen geëngineerd en geproduceerd. In diezelfde tijd verzorgde Van Doren Engineers de harden software-engineering, panelenbouw en bekabeling.” Ad Engels, projectleider van Van Doren Engineers, herkent zich in deze gedeelde uitdaging. “De volledige installatie bestaat uit 25 standalone-secties, elk met een eigen besturingssysteem. Deze zijn via een glasvezelnetwerk met twee master PLC’s gekoppeld aan het SCADA-systeem. De besturingspanelen hebben elk een touchpanel en een wireless bedieningspaneel. Nagenoeg alle meer dan 1000 aandrijvingen in het project worden aangestuurd door middel van frequentieregelaars.”

Uitgekiend SCADA -systeem
Alle data zijn direct zichtbaar in een custom made SCADA-systeem. De opdrachtgever maakte al gebruik van een vergelijkbaar systeem, maar dit was verouderd en werd niet meer ondersteund. In de markt was ook geen geschikte oplossing verkrijgbaar. Daarom ontwikkelden onze MESengineers een nieuw SCADA-systeem op maat. Dit SCADA-systeem is ontwikkeld in C#.NET. Volledig redundant en webbased, zodat op elke pc de ULD-handlingstatus realtime in beeld komt. Zo kan elke manager direct beschikken over alle relevante data. Van het actuele gewicht van de ULD’s tot de verwerkingsstatus ervan. Het SCADA-systeem is gekoppeld met het bovenliggend ERP-systeem voor het ophalen en verwerken van orders.

Volop in gebruik
Tientallen volle vrachtwagens met mechanische onderdelen, besturingspanelen, kabelgoten en kabelhaspels gingen in augustus al op transport naar Duitsland voor de uitvoering van de eerste fase. Jos Smeets: “Onze medewerkers hebben daar in korte tijd veel werk verricht, samen met de medewerkers van Van Doren Engineers. Op dat moment komen zo veel dingen samen, zowel op mechanisch als besturingstechnisch vlak. Bij de montage draaide alles om goede afstemming en creativiteit, zeker omdat er nog aan de hub werd gebouwd.” Het eerste gedeelte van de nieuwe hub is inmiddels volop in gebruik. Tot volle tevredenheid van de opdrachtgever. Vanaf februari 2015 volgen de laatste twee uitbreidingsstappen, nog groter in omvang dan deze eerste fase. In april is het volledige ULD-handlingsysteem operationeel.

 

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties