nieuws

Wie piepschuim zegt, zegt Kingspan Unidek. Bij dit bedrijf, met de hoofdvestiging in Gemert, komen talloze oplossingen voor snel en efficiënt bouwen en isoleren tot stand. Allemaal op basis van het milieubesparende isolatiemateriaal EPS. Voor een efficiënte inzet van een van de productielijnen ontwikkelde Van Doren MES een intelligente ‘scheduling tool’. Het resultaat: meer capaciteit, minder restafval.

 

Een van de lijnen in de productiefaciliteit van Kingspan Unidek is volledig gericht op de productie van ‘kale’ EPS-platen. Het gaat om relatief kleine orders van platen in allerlei EPS-kwaliteiten en afmetingen, voor uiteenlopende toepassingen. De producten worden stuk voor stuk vervaardigd uit grote blokken van 10 meter lang, 1 meter breed en 1,20 meter hoog. De lijn heeft drie uitvoerstraten voor specifieke bewerkingen: frezen, nagloeien en inpakken. "Een enorme verscheidenheid aan orders zo efficiënt mogelijk door de lijn voeren, dat is onze uitdaging”, aldus Dirk van Dinter, projectmanager Production Engineering. "Zodat we zowel de capaciteit van de lijn als onze grondstoffen optimaal benutten.”

 

Dirk van Dinter - Kingspan Unidek

 

Rekenregels
Samen met het projectteam van Kingspan Unidek ontwikkelde Van Doren MES een slimme scheduling tool. Deze zorgt voor een uitgekiende productieplanning en directe aansturing van de complete lijn, inclusief de drie uitvoerlijnen. “De oplossing is gebaseerd op business logic”, legt Dirk van Dinter uit. “Uiteindelijk is het een enorme verzameling van rekenregels die samen een gigantische beslisboom vormen. Elk plaatje doorloopt die regels in een fractie van een seconde. Zo bepalen we per dag het ideale plan. Voorheen gebeurde dit allemaal in het hoofd van één persoon, die hier bijna een dagtaak aan had. Tussentijdse wijzigingen of spoedorders maakten het nog ingewikkelder dan het al was. Ook dat is verleden tijd. Komt er gedurende de dag een order bij, dan komt er met één druk op de knop een nieuwe oplossing uit.”

 

Optimaal inzicht
Het grote voordeel van de scheduling tool is dat Kingspan Unidek op basis van salesorder kan produceren. “Daardoor hoeven we voor producten die op deze lijn geproduceerd worden geen voorraden meer aan te houden”, verklaart Dirk van Dinter. “Met deze oplossing kunnen we een veel hogere capaciteit bereiken, produceren we minder restafval en is de foutgevoeligheid kleiner.” Maar wat de tool absoluut uniek maakt, is de inzichtelijkheid. “Veel bedrijven werken met oplossingen die bestaan uit een ondoorgrondelijke brei van formules. Gaat er iets mis, dan is er paniek. Bij ons niet. Wij begrijpen de techniek en weten precies wat er bij iedere stap gebeurt. Ook kunnen we zelf de rekenregels aanpassen. De hele tool is configurabel en aanpasbaar.”

 

Blijven verbeteren
De tool is het resultaat van intensieve samenwerking tussen Kingspan Unidek en Van Doren MES. Dirk van Dinter prijst de inzet van de mensen van Van Doren MES. “Ze begrijpen onze vraagstukken en komen snel tot de kern van een probleem. Daardoor fungeren ze echt als sparringpartner. Samen zijn we erin geslaagd om een inzichtelijk en aanpasbaar systeem te bouwen. Dat is mooi, want nu kunnen we blijven optimaliseren. Iedere keer dat iemand denkt dat iets beter of efficiënter kan, gaan we dat onderzoeken en meten. Is het een verbetering, dan kunnen we die toepassen en blijvend bewaren in de rekenregels. Met de week zie ik de hoeveelheid restafval afnemen, terwijl de capaciteit alsmaar stijgt. We zijn nog maar kort op weg en dit is pas het begin. Er zit nog veel meer in.”

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties