nieuws

Innoveren is een kwestie van doen


Weg met waste dankzij de D-Blade van PIP Innovations


Hoe verhoog je het rendement zonder kwaliteitsverlies? Tien jaar geleden besloot Bart Kroef, mede-eigenaar van aardappelverwerker Peka Kroef, dit probleem op te gaan lossen. "Voor één kilo eindproduct had je grofweg twee kilo grondstoffen nodig. De overige aardappelen kwamen terecht bij het restafval. Dat is niet meer van deze tijd." Om die verspilling tegen te gaan startte Bart PIP Innovations en ontwierp hij de D-Blade: een revolutionaire en multifunctionele machine die kan halveren, kwarteren en op de millimeter nauwkeurig de zwarte stukjes van aardappelschijfjes kan wegsnijden.

 

Van aardappelverwerker naar machinebouwer
PIP staat voor 'Perfection in Potatoes'. Maar dat het zo perfect zou lopen, had Bart zelf ook niet verwacht. Want wat begon als een oplossing voor Peka Kroef, groeit uit tot een machine die de voedselindustrie verovert. "Waar voorheen het hele aardappelschijfje werd weggegooid vanwege één zwart plekje, gaat nu enkel een afgesneden nageltje als restafval naar de varkens en koeien. Dat scheelt zo’n twintig opleggers in de week!" Zo’n innovatie wilde Bart niet voor zichzelf houden. Daarom besloot hij samen met Van Doren Engineers zijn machine op grotere schaal uit te rollen.

 

Een gouden combinatie

Barts grote kracht ligt in het innoveren. "Niet per se in het produceren en verbeteren", legt hij uit. "Als je iets doet, moet je het goed doen. Daarom heb ik VDL Systems gevraagd voor de productie en Van Doren Engineers voor de volledige bekabeling en aansturing." Sinds vorig jaar werkt Matthijs Tinholt, software engineer bij PIP, nauw samen met Van Doren om de D-Blade volledig te optimaliseren. Matthijs: "Het succes van de D-Blade zit ‘m in de combinatie die we ontdekten tussen vision technology en delta robots. De vision camera’s detecteren de zwarte puntjes op de aardappelschijfjes, die de delta robots er vervolgens op detailniveau vanaf snijden. En omdat we de camera hardware zelf samenstellen en de software zelf ontwikkeld hebben, zijn we ontzettend flexibel in het aantal toepassingen."

 

Succesvol samenwerken

Om PIP extra te ondersteunen in het gehele proces hebben Van Doren software engineers Willem Loeffen en Theo Burgers zelfs een cursus van Schneider Electric - het softwareprogramma voor de delta robots - gevolgd. Daardoor weten zij nu alles over de aansturing van de robots en kunnen ze PIP nog beter begeleiden in hun ambitie om de D-Blade wereldwijd in te zetten. Een stukje commitment dat Bart erg waardeert. "Van Doren is van een ondersteunende partij uitgegroeid tot een betrouwbare partner die proactief met ons meedenkt. Zo houd ik focus op het verder uitbouwen van PIP. Want de eerste aanvragen vanuit de aardappel-, groente- en frietverwerking stromen al binnen. Hoe het zit met mijn plannen voor de toekomst? Blijven innoveren!"

 


Bart Kroef (l) en Jeroen Pannekoek, bedrijfsleider PIP, voor de testopstelling van de D-Blade van PIP Innovations

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties