nieuws

Van Doren Engineers en Dutch Plantin

"Duurzaamheid gaat over mensen”


Wilskracht, verantwoordelijkheid nemen en sociaal werkgeverschap. Het zijn drie kernwaarden die diep geworteld zitten in het DNA van Van Doren Engineers en Dutch Plantin. Twee zusterbedrijven die qua activiteiten compleet verschillend zijn, maar wel hetzelfde in het leven staan. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de visie van de eigenaren, de broers Cor, Marcel en Jos van Doren.

 

 

Van Doren Engineers is gespecialiseerd in industriële automatisering en heeft locaties in Boekel, Beringe, Breda, Veghel en Slowakije. Dutch Plantin vervaardigt kokosproducten voor tuinbouwbedrijven en heeft – naast een locatie in Boekel – productielocaties in Azië en Afrika. Beide hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Toch hoor je ze zelden over de aanschaf van zonnepanelen of ledverlichting. “Die maatregelen nemen we natuurlijk wel, maar ik vind ze vaak vanzelfsprekend”, vertelt Jos van Doren. “Liever heb ik het over bijzondere initiatieven die bijdragen aan het geluk en de gezondheid van onze medewerkers en hun families. Duurzaamheid gaat over mensen”

 

Marathon van Berlijn
Een van die bijzondere initiatieven is de deelname aan de Marathon van Berlijn op zondag 28 september 2014. Onder het motto ‘Lopen in Berlijn voor onderwijs in India’ trekken vijf medewerkers van Van Doren Engineers en Dutch Plantin de stoute schoenen aan. Een van hen is Jos zelf. “Ons doel is tweeledig”, vertelt hij. “Enerzijds gaat het om de sportieve prestatie. Mensen moeten steeds langer werken en sporten helpt je om fit te blijven. 42 kilometer hardlopen is natuurlijk erg extreem, maar de boodschap is duidelijk. We zetten onze mensen aan tot een actieve levensstijl. Daarnaast willen we in beeld brengen dat je met wilskracht veel bereikt, zowel in sport als op het werk. Willen is kunnen! De tweede doelstelling is minstens zo belangrijk. Met het lopen van de marathon zamelen we namelijk geld in voor een goed doel: onderwijs voor kinderen in India.”

 

 

Toekomst voor Indiase families
Dat goede doel komt niet uit de lucht vallen. De familie Van Doren hecht veel waarde aan opleiding en persoonlijke ontwikkeling. Jos: “Onze medewerkers krijgen volop kansen om zich te ontplooien. Zo is er de Van Doren Academy, met een breed aanbod van cursussen en opleidingen. Wij ervaren dit vaak als vanzelfsprekend. Maar dat is het niet! In India, waar Dutch Plantin actief is, is het levensonderhoud voor een gezin relatief duur. Veel families hebben nauwelijks geld om hun kinderen naar school te laten gaan. En terwijl dat nu juist de basis is voor een betere toekomst.” Het geld dat de marathonlopers inzamelen, gaat dan ook naar scholing voor de kinderen van de medewerkers van Dutch Plantin. Zodra die gaan studeren, krijgen ze een toelage. Door de aanwezigheid van Dutch Plantin in India, kan de familie Van Doren alles in eigen beheer organiseren. “Zo weten we zeker dat het geld goed terechtkomt. Wij betalen de reis en het verblijf in Berlijn, dus elke ingezamelde euro gaat naar onderwijs.”

 

 

Collega-ondernemers inspireren
Jos van Doren benadrukt dat de inzamelingsactie een extra activiteit is, naast de structurele aandacht die uitgaat naar het welzijn van medewerkers. “Ieder bedrijf wil vitale, gezonde en gelukkige medewerkers, maar daar moet je wel wat voor doen. In Nederland vraagt dat om andere acties dan bijvoorbeeld in India. Zo hebben we in India een bus aangeschaft voor het ophalen en thuisbrengen van medewerkers.” Jos van Doren is erg betrokken bij de gang van zaken in India en pakt dan ook enkele keren per jaar het vliegtuig. Onlangs nog, op 30 juni. Deze keer samen met drie collega-ondernemers van managementvereniging Initialis. De familie Van Doren stelde deze reizen beschikbaar voor de Initialis-dienstenveiling voor het driehonderdjarig bestaan van Abdij Uden in 2013. Jos van Doren: “Ze zijn heel benieuwd hoe het er in India aan toegaat. Ik ben trots dat ik dat nu kan laten zien.”

 

Wilt u een bijdragen aan een betere toekomst voor Indiase kinderen? Stuur een e-mail naar marathon@vandoren.nl. Wij waarderen uw bijdrage enorm!

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties