nieuws

Van In veel branches is hergebruik van materialen de normaalste zaak van de wereld.
Maar in de elektrotechnische industrie nog niet. PartTracker wil daar verandering in brengen. Het bedrijf biedt elektrotechnische bedrijven de kans om overtollige voorraden van nieuwe én gebruikte producten te verhandelen. Het doel: de gebruikscirkel van een product rond maken. Van Doren Engineers ondersteunt het initiatief en biedt via PartTracker overtollige voorraden aan.

 

“We gaan stap voor stap van een lineaire economie naar een circulaire economie”, vertelt Alex van Dam, initiatiefnemer van PartTracker. “Gébruiken in plaats van vérbruiken, dat is het idee. De overheid stimuleert dit ook zichtbaar in de kabinetsplannen. In de circulaire economie gaan we zuiniger om met onze grondstoffen en bestrijden we waardevernietiging. Dit werkt kostenbesparend en is natuurlijk goed voor het milieu.”

 

Testen, revisie en reparatie
PartTracker biedt de elektrotechnische industrie de mogelijkheid om nieuwe én gebruikte producten te kopen en verkopen. Elk gebruikt onderdeel wordt minimaal getest en vaak ook gereviseerd. “We werken samen met zorgvuldig geselecteerde reparatiebedrijven”, legt Alex van Dam uit. “Hergebruik mag de continuïteit van industriële processen natuurlijk nooit in gevaar brengen. Zorgvuldige registratie is bij ons dan ook topprioriteit.”

 

Goed organiseren
In de elektrotechnische industrie valt volgens Alex van Dam nog een wereld te winnen. “Allereerst zitten veel bedrijven met overbodige artikelen of grijze voorraden. Bijvoorbeeld omdat artikelen verkeerd bested zijn of niet geschikt bleken. En dan heb ik het nog niet over de ‘oldtimers’ onder de industriële producten; de hardware die uit de roulatie gaat. Ook dat is een interessante markt. Via PartTracker vinden al die producten alsnog hun weg. Een ander speerpunt is hergebruik bevorderen. Om het wantrouwen rond tweedehandsmaterialen weg te nemen, moeten we de zaken goed organiseren. Dat is dan ook precies wat PartTracker doet.”

 

Circulair denken
Alex van Dam hoopt met PartTracker de eerste stap te zetten naar een circulaire elektrotechnische industrie. “Het ultieme doel? Een industrie waarin compleet circulair ontwerpen en installeren de normaalste zaak van de wereld is. Waarin we meer verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de keuze voor onderdelen. Een engineer is de spil in deze ontwikkeling. Met machines maak je machines, en die worden allemaal ontworpen door engineers. Gelukkig ontmoeten we veel bedrijven die circulair beginnen te denken. Een mooi voorbeeld is Van Doren Engineers, dat via PartTracker overtollige artikelen en componenten aanbiedt. Stap voor stap winnen we terrein. Dat geeft vertrouwen in de toekomst.”

 

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties