nieuws

Nieuwe technieken en kortere doorlooptijden in paneelbouw

 

Besturingspanelen zien er op het eerste oog nog hetzelfde uit als jaren geleden. Toch is het vakgebied van paneelbouw volop in ontwikkeling. Slimmere technieken dienen zich aan, doorlooptijden worden steeds korter en de kwaliteit van tekeningen stijgt. Welke ontwikkelingen spelen er nog meer? En hoe uiten die zich bij Van Doren Engineers? In gesprek met John Beijers, manager OEM bij Van Doren Engineers.

 

Voordat John Beijers in 1999 als hardware-engineer bij Van Doren Engineers aan de slag ging, werkte hij als software- en hardware-engineer in de machinebouw. In die tijd reisde hij de wereld over om bakkerijmachines in bedrijf te stellen en op te leveren. Bij Van Doren Engineers groeide hij al snel door naar vestigingsleider in Beringe. Ook zette hij de vestiging in het Slowaakse Nitra mee op. Sinds september 2016 is John manager OEM. Hij is verantwoordelijk voor een breed scala aan OEM-klanten en brengt elke zes tot acht weken een bezoek aan de vestiging in Slowakije.

 

Lean werken
Zoals in vrijwel ieder vakgebied neemt ook in de paneelbouw de druk op levertijden toe. “Bij Van Doren Engineers hebben we flinke stappen gezet om bedrijfsprocessen lean in te richten. Vroeger was de gemiddelde doorlooptijd vier weken, nu duurt het proces doorgaans nog maar drie weken. Werkplaatsen zijn slimmer ingericht, er zijn nieuwe machines aangeschaft, en we hebben draadconfectietools en andere handige hulpmiddelen ontwikkeld. Daarnaast wordt er steeds vaker modulair gebouwd. Plus de tekeningen en werkvoorbereiding zijn verbeterd. Componenten, draad en coderingen liggen nu altijd gesorteerd binnen handbereik voordat we beginnen.”
 
CNC-bewerkingsmachine
De aanschaf van een CNC-bewerkingsmachine zorgde eveneens voor een flinke efficiencyslag. Alle bewerkingen aan deuren, montage- of wartelplaten vinden nu machinaal plaats. Dit zorgt voor meer uniformiteit, betere kwaliteit en kortere doorlooptijden. Elektrotechnische schema’s worden ontworpen in EPLAN Pro Panel, dat is gekoppeld aan de CNC-bewerkingsmachine. Dit verkleint de foutkans en zowel engineer als opdrachtgever kan het besturingspaneel vroegtijdig in 3D bekijken. “Dit alles noem ik ook wel ons automatisme voor kwaliteit”, zegt John Beijers. “Met andere woorden: automatisering en een slimme procesinrichting zorgen voor optimale kwaliteitszekerheid.”

 

Paneelbouw in Slowakije
Met zo’n 75 medewerkers in paneelbouw, verdeeld over de vestigingen in Boekel, Beringe, Breda en Nitra, is Van Doren Engineers een grote speler in de markt. “De verwachting is dat dit er binnen een aantal jaren zo’n honderd zijn door stevige uitbreidingen in Beringe en het Slowaakse Nitra”, aldus John Beijers. “Steeds meer opdrachtgevers in Nederland weten rechtstreeks de weg naar onze vestiging in Slowakije te vinden. Bovendien hebben we ook in Nitra een UL-panelshop, waar we volgens de UL508A-standaard panelen bouwen voor de Amerikaanse markt.”

 

UL508A en QR Service
Onderscheidend vermogen in paneelbouw draait volgens John Beijers om vier aspecten: prijs, kwaliteit, levertijd en innovatie. “Blijven innoveren, investeren en meedenken met de klant is heel belangrijk. De laatste jaren hebben we stevig geïnvesteerd in het beter stroomlijnen van processen, maar bijvoorbeeld ook in onze kennis van UL508A. Daarnaast hebben we de QR Service opgezet, waarmee we tekeningen en documentatie die bij een besturingspaneel horen, koppelen aan een QR-code. Een engineer of onderhoudsmedewerker hoeft met zijn mobiele device alleen de QR-code in een besturingspaneel te scannen en heeft direct alle relevante gegevens bij de hand, waar ook ter wereld!” John Beijers geniet zichtbaar van zijn werk. “Ik heb een warm hart voor de OEM-markt. Er liggen volop uitdagingen en de techniek blijft boeien.”

 

John Beijers bij een groot paneelbouwproject voor een Amerikaanse klant.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze vestigingen

VESTIGINGEN
Boekel, Panningen, Breda, Heteren, Veghel, Nitra (SK)
T 0492 - 747500 E info@vandoren.nl