nieuws

Bekabeling biogasinstallaties vraagt om strakke organisatie

De interesse in biogas als bron van duurzame energie groeit. In 2010 leverde Pentair Haffmans de eerste biogasopwaardeerinstallatie voor commercieel gebruik. Inmiddels worden de geavanceerde biogasopwaardeerinstallaties wereldwijd aangeboden en zijn er diverse projecten in Europa opgeleverd, bijvoorbeeld in Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Met Van Doren Engineers als projectpartner voor de volledige bekabeling van de installaties.

 

Biogas bestaat voornamelijk uit een mengsel van methaan en CO2. Probleem bij conventionele opwaardering van biogas tot ‘groen’ gas is dat het tijdens het opwaarderingsproces geproduceerde bijproduct CO2 de lucht wordt ingeblazen. Hierbij bevat het nog een aanzienlijke hoeveelheid methaan die verloren gaat, waardoor het voor het milieu schadelijke methaanslib ontstaat.

 

Bij de technologie die Pentair Haffmans ontwikkelde, is dit niet zo. “Onze biogasinstallaties reduceren deze schadelijke uitstoot tot het nulpunt”, vertelt Niels den Heijer, Product Manager Biogas Systems bij Pentair Haffmans. “Daarmee bieden ze grote voordelen ten opzichte van meer conventionele installaties.” De installatie van Haffmans bestaat uit een membraanscheidings- en een CO2-terugwininstallatie; een gesloten systeem.

 

In een unieke tweede processtap wordt het CO2-gas gezuiverd en het restant aan methaan volledig verwijderd. Al het methaan van het biogas wordt teruggewonnen en kan als ‘groen’ gas het aardgasnet in of gebruikt worden voor klantspecifieke applicaties. Geen methaan gaat verloren. Bovendien kan het teruggewonnen CO2 als waardevol restproduct worden verkocht. De vraag naar duurzame CO2 neemt immers toe.

 


Niels den Heijer, Product Manager Biogas Systems bij Pentair Haffmans (links) en Hans Mutsaers, projectleider bij Van Doren Engineers.

 

Gedeelde verantwoordelijkheid
Een recent project in Engeland is de realisatie van een biogasopwaardeerinstallatie in Kent. Binnenkort wordt deze uitgebreid met een CO2-terugwininstallatie. Voor de totale realisatie werken de engineers van Haffmans en Van Doren Engineers samen in een projectteam. “Als installatiepartner zitten wij al in een vroeg stadium met Haffmans om de tafel”, legt projectleider Hans Mutsaers uit. “Doordat we goed op elkaar zijn ingespeeld, kunnen we snel schakelen en komen we samen tot goede optimalisaties van het project en de installatie.” “De engineers van Van Doren Engineers zijn gewend aan onze manier van werken”, vult Niels den Heijer aan. “Door dat partnership voorkom je fouten en dat is nu precies de filosofie achter een vast projectteam. Je kunt namelijk niet alles op papier vastleggen. En je hoeft ook niet naar elkaar te wijzen als je samen de verantwoordelijkheid deelt.”

 

Strakke organisatie
Voor een efficiënt proces werkt Van Doren Engineers met een vaste pool van medewerkers voor Haffmans. “Een goede mix van Nederlandse collega’s én monteurs van onze vestiging in Slowakije”,
aldus Hans Mutsaers. “Een deel van de werkzaamheden vindt plaats in Venlo, zoals de bekabeling van de skids. Voor de eindmontage op locatie is een doordachte planning cruciaal. Vanuit onze vestiging sturen we een container gevuld met alle benodigde materialen vooruit naar de projectlocatie. Zo staat alles klaar als onze engineers daar aankomen. En dat is niet voor niets. De korte doorlooptijd is de grootste uitdaging in de eindfase van elk project. Ons werk op locatie omvat het aanleggen van kabelwegen op de pipingbridges, het bekabelen van alle veldinstrumenten en het aansluiten van de verdeelkasten. En we verzorgen samen met de PLC-engineer de I/O-testen. Juist door die strakke voorbereiding kunnen we de installatiewerkzaamheden snel en doelmatig uitvoeren.”


« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze vestigingen

VESTIGINGEN
Boekel, Panningen, Breda, Heteren, Veghel, Nitra (SK)
T 0492 - 747500 E info@vandoren.nl