nieuws

Realtime Vervanging van drie aardappelsorteerlijnen bij PepsiCo in Broek op Langedijk

Bij dit project is er echt gebikkeld! PepsiCo is een van de grootste voedingsmiddelenconcerns ter wereld. Van cola tot cruesli, de organisatie heeft een uiterst breed merkenportfolio. Daartoe behoren ook de zoutjes van Lay’s en Smiths. Het proces van aardappel tot chips begint met een strenge selectie door drie aardappelsorteerlijnen.

 

Tussen eind september 2011 en eind maart van dit jaar moesten alle drie deze lijnen achtereenvolgens worden vervangen. Als specialist in het vervangen van besturingen verzorgde Van Doren Engineers Breda de elektrotechnische en de softwarematige werkzaamheden hiervoor. Jorn Gunster, projectmanager namens PepsiCo, vertelt hoe deze opdracht verliep.

 

 

“Dit is een productiviteitsproject”, vertelt Jorn Gunster. “Met de nieuwe lijnen is er minder menselijke interactie nodig. De aardappelen komen hier binnen en deze machines halen de stenen eruit en schrappen de schil eraf. In totaal moesten er drie sorteerlijnen worden vervangen en daarvoor namen we o.a. contact op met Remie-FPE, dat op zijn beurt Van Doren Engineers voorstelde voor de elektrotechnische en softwarematige werkzaamheden. De uitdaging was zonder meer de doorlooptijd. Wij zagen een voordeel in de goede synergie tussen Remie-FPE en Van Doren Engineers, wat mede oorzaak was dat de opdracht in Breda belandde.”

 

Factory Acceptance Test

Het project begon met de bekabeling. Een groot gedeelte daarvan liep over het dak, om zo weinig mogelijk bekabeling in de voedingsomgeving aan te leggen. Daarnaast moest er in een kort tijdsbestek van acht weken compleet nieuwe software voor de eerste nieuwe lijn geschreven worden. “Een heftig proces”, weet Gunster, “ook omdat de mechanische lay-out nog niet helemaal vaststond. De Factory Acceptance Test (FAT), waarbij we alle systemen en alarmen testen, kwam daardoor eigenlijk iets te vroeg, maar verliep gelukkig redelijk goed.”

 

 

Gaandeweg verbeteren

Op softwaregebied programmeerde Van Doren Engineers zowel SCADA als de verschillende PLC’s en maakten we ook de koppeling naar het MES-platform Archestra van Wonderware. “Uiteraard vormde de eerste lijn de grootste uitdaging”, aldus Gunster. “Bij de tweede en derde sorteerlijn konden we veel zaken overnemen. Niettemin kwamen we bij de laatste twee lijnen nog dingen tegen die we ook in de eerste moesten aanpassen.”

 

Bikkelen

“Van Doren Engineers heeft zich bewezen als een flexibele, slagvaardige organisatie. Soms moet je snel schakelen en dat heeft Van Doren goed begrepen. Natuurlijk loop je tijdens zulke complexe trajecten met hoge tijdsdruk soms tegen problemen aan, maar die zijn prima opgelost. Het was mooi om te zien dat de monteurs en de softwaremannen echt gebikkeld hebben om dit project binnen de gestelde termijn op te leveren. Er is keihard gewerkt. Door ons, door Remie-FPE en door Van Doren Engineers. En daardoor draaien de sorteerlijnen nu, zoals oorspronkelijk bedoeld, op volle toeren!”

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties