nieuws

Onderzoek naar gebruik HART-sensoren in PLC, HMI en SCADA

 

Dat HART een waardevol protocol is voor het instellen en uitlezen van analoge sensoren, is bekend. Dat er systemen op de markt zijn om de meetwaarden van HART-sensoren te presenteren op een beeldscherm idem dito. Toch is er geen algemeen bekende oplossing voor het binnenhalen van die waarden in PLC, HMI of SCADA. Tijd voor een onderzoek, vonden wij.

 

De meetwaarden van HART-sensoren vormen nuttige informatie voor sturing, alarmering en trending. En dus zou je ze het liefst binnenhalen in PLC, HMI of SCADA. Kan dit? En is het mogelijk om meldingen over de onderhoudsstatus of prestaties van een sensor in beeld te krijgen, zodat je het instrument op basis daarvan bijvoorbeeld preventief kunt vervangen? Deze vragen van klanten vormden de aanleiding voor een onderzoek naar het gebruik van sensoren met HART-protocol in PLC, HMI en SCADA.

 

Testopstelling
Het onderzoek vond plaats op basis van een zelf ontwikkelde testopstelling. Verschillende opties passeerden de revue, waarna de oplossing werd gevonden in de combinatie van een Siemens S7-300 en een S7-1500 met HART-analoge ingangskaarten. Deze ingangskaarten meten het 4-20 mA-signaal van de sensor en kunnen daarnaast alle HART-parameters van die sensor lezen. Er zijn bijvoorbeeld HART-druksensoren die naast de gemeten druk via het 4-20 mA-signaal de temperatuur doorgeven. Ook de ‘kwaliteitswaarde’ van een sensor binnenhalen op de PLC bleek op deze manier mogelijk.

 

Voordelen
De combinatie van HART-sensoren en HART-analoge ingangskaarten biedt verschillende voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Gebruik van de normale (bestaande) 4-20 mA-bekabeling.
  • Via één sensor zijn meerdere waarden binnen te halen, zonder extra kabels of sensoren en met minder procesaansluitingen.
  • De HART-meetwaarden zijn nauwkeuriger. Daartegenover staat wel een langere updatecyclus dan bij het normale 4-20 mA-signaal.
  • De meeste HART-instrumenten hebben een kwaliteitsgetal waarmee bepaald kan worden wat de onderhoudsstatus van een instrument is.

 

Meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze vestigingen

VESTIGINGEN
Boekel, Panningen, Breda, Heteren, Veghel, Nitra (SK)
T 0492 - 747500 F 0492 - 321081 E info@vandoren.nl