'We vonden elkaar in een complex robotiseringsproject - Van Doren Engineers

NIEUWS

‘We vonden elkaar in een complex robotiseringsproject’

Het ontwikkelen van speciaalmachines, volledig toegespitst op het productieproces van de klant: dat is het specialisme van Sanders Machinebouw in Liempde. Daarbij zoekt het bedrijf regelmatig de samenwerking op met gelijkgestemde partners, zoals Van Doren Engineers. Onlangs verzorgden beide familiebedrijven samen de automatisering van een compleet transportsysteem voor een Duitse opdrachtgever in de foodindustrie. Van handmatige naar automatische producthandling, inclusief robotica.

 

Sanders Machinebouw heeft een flinke verbouwing achter de rug, inclusief uitbreiding met een montagehal. “Hierdoor hebben we onze montage- en engineeringscapaciteit verder uitgebreid”, vertelt directeur Stefan van den Nieuwenhof. “Van engineering tot productie, assemblage en installatie: alle expertises hebben we in eigen huis. Zo kunnen we snel schakelen en tegemoetkomen aan alle klantspecifieke wensen.”

 

Complex project met FANUC-robot

Voor het verbeteren van de producthandling voor een grote speler in de foodindustrie, klopte Sanders Machinebouw aan bij Van Doren Engineers. “De uitdaging was het volledig automatiseren en robotiseren van een compleet transportsysteem”, legt Van den Nieuwenhof uit. Van Doren Engineers verzorgde de complete besturing van de productielijn. Van de hardware- en software-engineering,
panelenbouw, montage en het tekenwerk tot het programmeren van de FANUC-robot. “Voor dit project bleek robotisering de juiste oplossing”, aldus Van den Nieuwenhof. “Dat traject bewandel je samen met de klant, afgestemd op het product en het doel van de productielijn. Met als resultaat een unieke speciaalmachine.”

 

Onderscheidende besturing
De besturing van de pick-and-placeunit, als autonome productie-unit, is uitsluitend via een encoder gekoppeld met de aanvoerlijn. Van Doren Engineers adviseerde de nieuwste generatie S7-1500 Failsafe PLC, met een TP1500-touchscreen. Via een PROFINET/PROFIsafe-bussysteem zijn alle onderdelen aan elkaar gekoppeld. Zoals Festo pneumatische eilanden voor de grijpermodules, de servo-aandrijvingen voor het vormplatentransport en de FANUCrobotbesturing voor de pick-and-placehandling. De aanvoermodules worden ook vanuit de Master Failsafe PLC aangestuurd via Festo-ventieleilanden met remote I/O-modules. Voor de veiligheid zijn onder meer deurvergrendelingsschakelaars met request-functionaliteit, elektromagnetische vergrendelingen en noodstopdrukknoppen toegepast. De FANUC-besturing is bovendien uitgerust met Dual Safety Control. De combinatie van de automatische pneumatisch-elektrische wisselmodule van Schunck en de FANUC-robotbesturing maakt deze besturing absoluut onderscheidend qua toepassing.

 

Twee familiebedrijven, één taal
Van den Nieuwenhof kijkt tevreden terug op de samenwerking. “We zijn dit traject samen ingegaan, zonder randvoorwaardes of stevige discussies over meerkosten. Wij zijn dan wel de hoofdaannemer, maar we delen samen de verantwoordelijkheid. De mensen van Van Doren Engineers begrijpen dat en ze voelen zich hier thuis. We hoeven elkaar maar aan te kijken en we weten wat we aan elkaar hebben. Twee laagdrempelige familiebedrijven met werknemers die verder denken dan hun eigen takenpakket. Voor veel bedrijven is deze gedachte maar moeilijk te pakken. Vreemd, want juist in sterke, langdurige samenwerkingsverbanden vind je het hoge niveau om je in de markt te onderscheiden. Dit project bewijst het.”

 

Stefan van den Nieuwenhof

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties