Veiligheid integreren in één PLC: een goed idee? - Van Doren Engineers

NIEUWS

Veiligheid integreren in één PLC: een goed idee?

Bij Van Doren Engineers realiseren we besturingen voor bedrijven in tal van branches. Ongeacht de branche merken we dat klanten vragen hebben over de keuze voor de veiligheidsbesturing. Dat kan een conventionele oplossing zijn, een speciale veiligheids-PLC of een geïntegreerd systeem. Wij nemen je graag mee in de voor- en nadelen.

Hoe zat het ook weer? Bij de eerste PLC-besturingen werden alle belangrijke vergrendelingen ook nog elektrisch uitgevoerd. Zo ging bij een eindaanslag van een kritische beweging de sensor naar de PLC-besturing, maar voor de zekerheid ook naar een sensor tussen de uitgang van de PLC en het relais. De belangrijkste reden? De eindgebruikers vertrouwden de PLC en de software nog niet helemaal. De veiligheidsbesturing werd sowieso elektrisch uitgevoerd, want aansturing vanuit een PLC was verboden.

 

Integratie in dezelfde hardware

Inmiddels zijn alle elektrische vergrendelingen vervallen, vooral dankzij een professionaliseringsslag van de engineers. Wel bleef de relais-gestuurde veiligheidsbesturing. Doordat ook de installatieveiligheidseisen toenamen, werd deze veiligheidsbesturing complexer. Met een paar noodstoprelais red je het dan niet meer. De oplossing? Speciale veiligheidsbesturingen in een separate controller. Net als bij een PLC schakel je met zo’n veiligheidsbesturing de motoren en kleppen via veiligheidssensoren. Net zo veilig als bij een conventioneel elektrisch circuit. Toch is er ook een nadeel. Want nu zijn er twee verschillende besturingssystemen die met elkaar moeten communiceren. Een oplossing is een speciale veiligheidsbesturing met een separate controller.

 

Onze antwoorden op een rij

Regelmatig vragen onze klanten of deze oplossing wel verstandig en veilig is. En wanneer kies je nu voor een geïntegreerde veiligheidsbesturing of een separate? Wij zetten de antwoorden op deze vraagstukken graag voor je op een rij.

  • Technisch gezien zijn alle systemen even veilig. Op basis van de PL- of SIL-berekeningen kiezen we de juiste componenten.
  • Een geïntegreerde veiligheidsbesturing is flexibel in het project en in de verdere levenscyclus van de installatie. In één RIO-netwerk kun je een mix van ‘normale’ en safety-I/O toepassen.
  • Bij een separate besturing is het eenvoudig om de verantwoordelijkheid van normale besturing en veiligheidsbesturing te scheiden. Eén software-engineer bouwt de normale besturing en een andere de veiligheidsbesturing. Zo voorkomen we dat bij aanpassingen aan de normale besturing ‘per ongeluk’ ook de veiligheidsbesturing wordt gewijzigd. Bij een geïntegreerde besturing is dit natuurlijk ook mogelijk, maar soms ontstaat er discussie over wat er in het normale en in het veilige deel moet.
  • Met het oog op OT-cybersecurity (IEC 62443) is het beter om een separate veiligheidsbesturing te gebruiken die niet aan een netwerk hangt. Natuurlijk kun je de geïntegreerde veiligheidsbesturing ook beveiligen met firewalls en wachtwoorden, maar bij een separaat systeem is dit eenvoudiger.

Op basis van deze aandachtspunten, de eisen die aan de installatie gesteld worden én de risico’s, realiseren wij de juiste oplossing. Maar wat de keuze ook wordt – conventioneel, een separate besturing of een geïntegreerde veiligheidsbesturing – het ontwerp, de uitvoering en het testen en valideren moeten door verschillende engineers worden uitgevoerd. Zo zorgen we dat de veiligheidsbesturing ook écht veilig is.

Meer weten over veiligheidsbesturingen? Of behoefte aan een goed advies? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.

 

Neem gerust contact op

Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties