Van mechanische naar elektrische aandrijving - Van Doren Engineers

NIEUWS

Van mechanische naar elektrische aandrijving

Het vervangen van de besturing van een machine is dé gelegenheid om de switch te
maken van een mechanische naar een elektrische machineaandrijving. Aandrijftechniek
is – naast onder meer besturingsvervanging – een van de specialismen van Van Doren
Engineers. Steeds meer machinebouwers doen bij retrofits dan ook stelselmatig een
beroep op onze expertise.

 

Een van de specialisten in aandrijftechniek is André van Drunen, al jaren werkzaam bij Van Doren Engineers en sinds 2012 vestigingsleider in Breda. Het herconfigureren van aandrijfsystemen binnen de machinebouw loopt als een rode draad door zijn carrière. Binnen Van
Doren Engineers is hij dan ook verantwoordelijk voor de borging van dit specialisme. “In
aandrijftechniek komen tal van technische disciplines samen, waaronder mechanica, elektrotechniek en proceskennis”, vertelt André. “Het implementeren van de juiste aandrijftechniek vraagt dan ook om specialistische kennis, jarenlange ervaring en procesmatig inzicht. En niet te vergeten: fingerspitzengefühl. Want waar 90% van de instellingen vooraf te berekenen is, komt het bij de overige 10% aan op inzicht. Inzicht in de karakteristiek en dynamiek van de bewuste machine én in de vele processen die een rol spelen. Dit maakt aandrijftechniek een vak apart.”

 

Steeds meer mogelijkheden
Het vervangen van een mechanische aandrijving door een elektrische variant is niet altijd vanzelfsprekend. “Bij oudere mechanische aandrijfsystemen zijn de machinecomponenten
vaak via een lange as met elkaar verbonden, waardoor ze gegarandeerd synchroon lopen. Deze aandrijfsystemen bevatten vaak dure en onderhoudsgevoelige koppelingen en tandwielkasten, bijvoorbeeld voor het aan- of loskoppelen van componenten. Door innovatie worden de beperkingen van het toepassen van elektrische aandrijvingen (ter vervanging van mechanische) steeds kleiner”, legt André uit.

 

Slimme software
Op dit moment is het al mogelijk om een mechanisch aandrijfsysteem in zijn geheel te verwijderen en elke machinecomponent te voorzien van een eigen servomotor. Elke servomotor krijgt een eigen regelaar, die op zijn beurt is gekoppeld aan een centraal besturingssysteem. In dit besturingssysteem wordt softwarematig een hoofdas nagebootst, die fungeert als de ‘master’ binnen het totale aandrijfsysteem. André: “Alle motoren worden via slimme software aan de softwarematige hoofdas gekoppeld en hebben daarnaast eigen mogelijkheden, onafhankelijk van de ‘master’. Denk aan: aan- en loskoppelen, positioneren, curveregelingen, snelheidsregelingen (zowel toerental- als hoeksynchroon) en koppelregelingen. Ook is het hele aandrijfsysteem te koppelen aan de bestaande machinebesturing, waarmee mogelijkheden ontstaan voor visualisatie van het systeem.”

 

Verbeterde performance
De overgang van een mechanische naar een elektrische aandrijving biedt interessante voordelen. Zo neemt het geluidsniveau af, ontstaan er minder trillingen (vanwege een hogere resonantiefrequentie) en door een verhoging van de maximale machinesnelheid kan vaak ook de productiesnelheid verhoogd worden. “Bovendien dalen de onderhoudskosten én het energieverbruik”, stelt André. “Vele opdrachtgevers van Van Doren Engineers kunnen hierover meepraten, zoals SGL Technology, Mars Veghel, SPG Prints, Mevi en Machinefabriek Verhoeven. Het doel: een technische optimalisatie presenteren die optimaal aansluit bij het vraagstuk, de eisen en de bedrijfskundige uitdagingen van de opdrachtgever.”

 

Voor ieder vraagstuk
Van Doren Engineers is het aanspreekpunt voor alle typen aandrijvingsvraagstukken. Van positionering tot snelheids- en positiesynchrone aandrijving. Voor de toepassing van de juiste motoren, frequentieregelaars en servosystemen werken wij nauw samen met partners als Lenze, SEW en Allen-Bradley.

Meer weten over onze meerwaarde in aandrijftechniek?
Neem contact op met André van Drunen via 0492-747580 of andre.van.drunen@vandoren.nl.

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties