Van Doren Engineers als restaurant met open keuken - Van Doren Engineers
Gepubliceerd:

NIEUWS

Van Doren Engineers als restaurant met open keuken

Optimale flexibiliteit, snel resultaat en duidelijk inzicht in de projectvoortgang. Het zijn veelgehoorde voordelen van de inzet van Scrum bij softwareontwikkeling. Niet voor niets werken we bij Van Doren Engineers al jaren op deze manier. Maar wist je dat je ook sprints bij ons kunt inkopen? En dat je zelf deel kunt uitmaken van ons team? Rob Heijligers van Mpac Langen in Wijchen heeft er veel van opgestoken.

DScrum is een flexibele methode om effectief software te ontwikkelen. In korte sprints van een tot maximaal twee weken wordt een specifiek stuk software gerealiseerd, van idee of concept tot een compleet werkend product. Freek Bos, lead-engineer en Scrummaster bij Van Doren Engineers, gelooft heilig in deze manier van werken. “Je maakt snelheid, hebt grip op het resultaat en kunt slim gebruikmaken van alle kennis en ervaring die je gaandeweg opdoet. Vooral dat laatste is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele watervalmethode, waarbij eerst alles tot in detail wordt uitgedacht en er in de uitvoering geen ruimte meer is om nieuw opgedane inzichten mee te nemen.”

Dubbelrol
Rob Heijligers van Mpac Langen, een producent van hightech verpakkingsmachines, is het daar roerend mee eens. Hij klopte bij Van Doren Engineers aan met plannen voor de ontwikkeling van een nieuw bedieningspaneel. “We wilden een nieuw type HMI ontwikkelen, maar hadden intern geen capaciteit. Bij Van Doren Engineers werd al snel de Scrummethode voorgesteld. Het mooie was dat ik zelf deel kon uitmaken van het projectteam. Daarmee was ik productowner én developer, een interessante dubbelrol.”

Kaartspel en negen-uurtje
Inmiddels heeft het projectteam er vier sprints op zitten, met een ver doorontwikkelde HMI als resultaat. Rob, die tijdens zijn studie technische informatica veel over Scrum leerde maar er daarna nooit meer écht mee werkte, spreekt van een nuttige ervaring. “Ik heb vooral geleerd om, als productowner, alle ideeën technisch te ontleden en de functionaliteiten tot in detail te omschrijven.” Ook het proces zelf vond hij interessant. “Ik zat fysiek bij Van Doren Engineers op kantoor. Een soort restaurant met open keuken, waar je alles rondom je project meekrijgt. Zoals het proces van uren inschatten. Dat gebeurde aan de hand van een kaartspel, waarbij iedereen tegelijk een kaart opgooit met de verwachte ureninvestering. Heel interessant hoe dat werkt. Net zoals het negen-uurtje aan het begin van iedere dag. In een kwartiertje vertellen alle teamleden dan waar ze mee bezig zijn, waar ze zich in het proces bevinden en waar ze tegenaan lopen. Op een groot scherm zie je in één oogopslag hoe je er als team voor staat. Het groepsproces motiveert enorm.”

Praktijkervaring meenemen

Werken in sprints betekent ruimte creëren om nieuwe inzichten toe te passen. “Je kunt elke dag keuzes maken, prioriteiten stellen en bijsturen”, vertelt Rob. “Na elke sprint ligt er een bruikbaar product, waarmee wij in huis aan de slag kunnen. Dat levert interessante praktijkervaringen op, die je in de volgende sprints weer kunt meenemen. Heel waardevol is dat. Ik ben een groot voorstander van deze manier van werken.”

Rob Heijligers (linksachter) met het projectteam van Van Doren Engineers tijdens de dagstart, het negen-uurtje

 


Waterval- versus scrummethode

Neem gerust contact op
Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties