Concept ‘In Time Correct Shape’ toonbeeld van Industry 4.0 | Van Doren Engineers

NIEUWS

Concept ‘In Time Correct Shape’ toonbeeld van Industry 4.0

Kingspan Moulding levert innovatieve oplossingen voor snel en efficiënt bouwen en isoleren. Kingspan is internationaal marktleider in hoogwaardige isolatie, bouwmaterialen en geïntegreerde solar-oplossingen. Dat slimme softwareoplossingen hierin cruciaal zijn, lijdt geen twijfel. Kingspan Moulding in Gemert schakelde ons daarom in voor een zo effectief mogelijke aansturing van een nieuwe productielijn die isolatieplaten op maat produceert. Het resultaat is exemplarisch voor Industry 4.0.

Kingspan ontwikkelde vorig jaar het concept In Time Correct Shape, een unieke oplossing voor maatwerk van isolatieplaten voor prefab betonwanden. “In het kort is dit een splinternieuw gepatenteerd shape-mouldingproces”, vertelt Jurrian Hilberts, manager OEM bij Kingspan Moulding. “Daarmee is het technisch mogelijk om variabele maten en L-vormige isolatiedelen op maat te maken, met iedere gewenste overlapverbinding of stompe afwerking.”

Tetris op Olympisch niveau

Een klant – vaak een producent van gevelelementen – geeft via software de precieze maatvoering door van de gevel, inclusief alle detailleringen. Jurrian: “Dit wordt vervolgens vertaald naar de specifieke isolatie-elementen die nodig zijn en die door middel van de moulding-technologie worden geproduceerd. Je kunt deze software vergelijken met het spel Tetris op Olympisch niveau. Het is uniek dat alle isolatiedelen en L-vormige delen in vrij te kiezen variabele maatvoering geproduceerd worden.”

Optimaal ingerichte supply chain

In welke volgorde moeten de isolatieplaten geproduceerd worden? En hoe stuur je de machine aan? “Daar komt onze inbreng in beeld”, vertelt Mark Derks, teammanager productie-ICT van Van Doren Engineers. “Onze software is cruciaal in een zo efficiënt mogelijk verloop van de complete supply chain. Met onze softwareoplossing staan het bedrijfsbureau en de werkvloer met elkaar in verbinding. Zo creëren we een gedetailleerde planning per opdracht, zodat medewerkers realtime zien hoe ver de productie en wat de status is. Bijvoorbeeld of de dagplanning gehaald wordt, hoeveel afkeur er is en wat de cyclustijden zijn.” Ook wordt het proces continu gemonitord. “Elk element krijgt een unieke code voor een optimale kwaliteitscontrole én traceerbaarheid. En dat is weer ideaal voor de bouwteams die de prefab-gevels produceren. Zij weten zo precies waar elk element thuishoort”, legt Mark uit.

Goede voorbereiding

Sinds vorig jaar is de machine in bedrijf. Mark: “Door een goede voorbereiding verliep de daadwerkelijke softwareontwikkeling heel snel en soepel. Ook hebben we met Kingspan en de andere betrokken partijen, zoals de machinebouwer, alle what-if-scenario’s doorgenomen, bijvoorbeeld als de machine een storing krijgt. Daar hebben alle partijen veel denkwerk ingestoken. Die goede voorbereiding maakte de realisatie relatief eenvoudig.” Jurrian beaamt dit: “Bij ieder project zijn er wel opstartproblemen die je zo snel mogelijk opgelost wil hebben. Dan is het zaak om samen met alle partijen naar die oplossingen te kijken. Iedereen weet heel goed wat zijn rol in deze puzzel is, zodat het proces en het concept uiteindelijk als een zonnetje lopen. Van Doren Engineers dacht goed mee over de vertaling van de variabelen naar de software en vervolgens weer naar de machine. Dat is cruciaal voor de productie-efficiency.”

Industry 4.0

Op locatie bij de machinebouwer werden de integratietesten uitgevoerd. Vervolgens werden ook bij Kingspan in Gemert de nodige tests uitgevoerd en volgde een training voor de operators. “Een middag was daarvoor voldoende”, aldus Mark “Het systeem laat namelijk heel intuïtief zien wat de operator nodig heeft.” De grootste meerwaarde voor Kingspan Unidek is de integratie tussen klant en leverancier, over de verschillende processen en afdelingen heen. Mark: “Die efficiënte supply chain is een typisch voorbeeld van Industry 4.0. Dat vind ik het mooie aan dit project: de hele wereld praat over Industry 4.0, maar wij doen het gewoon. Overigens houdt onze inbreng hier niet op. We zien altijd kansen om zaken verder te optimaliseren, bijvoorbeeld op het gebied van planning, productie, logistiek en registratie. Dit is een doorlopende samenwerking.”

Het productieproces waarbij geautomatiseerd de prefabgevel-steenstrips op de EPS-isolatie worden geplaatst. Kingspan Moulding schakelde ons in voor een zo effectief mogelijke aansturing van een nieuwe productielijn die isolatieplaten op maat produceert.

 

Neem gerust contact op

Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties