Startmethodes machines onder de loep - Van Doren Engineers

NIEUWS

Aansturing machine met asynchrone motoren: hoe maak je de juiste keuze?

Een Direct Online Starter (DOL), ster-driehoekschakeling, softstarter of toch een frequentieomvormer? Regelmatig krijgen we van onze klanten de vraag wat de beste startmethode is voor een machine met asynchrone motoren. Als er meerdere opties zijn, loont het zeker om de voor- en nadelen van deze startmethodes tegen elkaar af te zetten. Een weloverwogen keuze levert al gauw voordelen op, zoals energiereductie of besparing op mechanische onderhoudskosten.

Machines met asynchrone motoren kennen veel voordelen. Zo zijn ze onderhoudsvriendelijk en hebben ze een lange levensduur. Door het aanloopgedrag – een hoge aanloopstroom die wel zes tot acht keer groter is dan de nominale stroom – worden speciale aanloopschakelingen toegepast bij dit type elektromotor. De opties? DOL, een ster-driehoekschakeling, een softstarter en een frequentieomvormer.

Factoren bij keuze aansturing
Bij de meeste machines zijn meerdere startmethodes mogelijk. Om te zorgen dat onze klanten een weloverwogen keuze maken voor een van deze opties, staan we samen met hen stil bij onderstaande factoren:

  • Proces: wat is het doel van de machine en wat moet de aandrijving kunnen?
  • Mechanisch: kan en mag een aandrijving direct de maximumsnelheid bereiken?
  • Elektrisch: is het nodig om de stroompiek bij de aanloop van de motor te beperken?
  • Economisch: wat zijn de kosten van de startmethode?
  • Energiebesparing: is het van belang dat de machine continu op hoge snelheid draait?

Voorbeelduitwerking

Met behulp van deze antwoorden brengen we vervolgens in kaart wat de verschillen zijn tussen de startmethodes. Hieronder zie je een voorbeelduitwerking voor een railsysteem met railadapters waarop een motorstarter van 18,5 kW is geplaatst.

Opmerkingen bij tabel

  • Bij de softstarter staat vaak een range getallen. Een aandrijving met een zwaardere aanloop heeft namelijk een grotere en duurdere softstarter nodig.
  • Als een machine een hoog aanloopkoppel heeft, gaat dit meestal probleemloos met de startmethode DOL.
  • De kosten in de tabel zijn de initiële aanschafkosten. Variabele kosten, bijvoorbeeld voor energieverbruik of onderhoud, zijn hierin niet meegenomen. Hierdoor kan een startmethode op korte termijn financieel interessant zijn, maar na verloop van tijd toch een dure oplossing blijken.

Stel: de 18,5 kW-motor draait 24 uur per dag, waarbij ’s nachts de helft van de capaciteit ook voldoende is.

  • Bij de startmethodes DOL, ster-driehoekschakeling en softstarter bedragen de kosten € 9.720,- per jaar, op basis van € 0,06 per kW. De berekening: 365 dagen * 24 uur * 18,5 kW * € 0,06 = € 9.720,-.
  • Bij de frequentieomvormer, waarbij je de frequentie continu kunt regelen, gaat het om € 7.993,- per jaar, op basis van € 0,06 per kW. De berekening: (365 dagen * 12 uur * 18,5 kW) + (365 dagen * 12 uur * 9,25 kW) = € 7.993,-

Dit houdt in dat de extra kosten die de aanschaf van een frequentieomvormer met zich meebrengen na een jaar zijn terugverdiend.

Meer weten over de aansturing van machines met asynchrone motoren? Of behoefte aan een goed advies? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.

Neem gerust contact op
Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties