Siemens S7-1200 PLC sterk in opkomst - Van Doren Engineers

NIEUWS

Siemens S7-1200 PLC sterk in opkomst

De laatste tijd maakt een nieuwe PLC van Siemens een sterke opmars: de S7-1200 PLC. Dit nieuwe systeem brengt diverse aansprekende voordelen met zich mee. Voordelen die Van Doren Engineers al bij verschillende oplossingen in de praktijk wist te brengen. Maarten van den Bosch geeft uitleg.

“De S7-1200 PLC is in wezen de opvolger van de S7-200 PLC. Speciaal voor deze PLC ontwikkelde Siemens de nieuwe engineeringsoftware ‘Step 7 Basic’. Met dit pakket kunnen we zowel de S7-1200 PLC als de HMI-displays voor deze PLC programmeren. Ook de standaard ethernetpoort is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere PLC’s. Daardoor kun je de unit direct met een normale ethernetkabel programmeren. Er zijn dus geen speciale kabels meer nodig.”

“Maar de ethernetaansluiting van de S7-1200 PLC brengt nog meer voordelen met zich mee. Als de CPU dankzij die poort op internet aangesloten is, kunnen we op afstand eventuele aanpassingen en diagnoses verzorgen. Dat maakt het mogelijk om nog sneller én adequater te reageren als er zich problemen voordoen. En het spreekt vanzelf dat daar ook een kostenvoordeel aan vastzit. Een andere mooie ontwikkeling is het feit dat de bedrading met stekkers aan de unit zit. Die kun je er bij het onderhoud eenvoudig uitklikken, waardoor je de bedrading niet meer hoeft te labelen om deze later weer op de juiste manier terug te zetten.”

 

Compact
De nieuwe PLC van Siemens is drie keer kleiner dan zijn voorganger. Bovendien is de prijs wat ‘compacter’ en ook dat is een belangrijke factor. Dat ’compacte’ maakt het systeem erg interessant voor niet al te grote machines die in kleinere series worden geproduceerd. Het is in veel gevallen zeker het overwegen waard ten opzichte van een zelf ontwikkelde printplaat.

Minpunten
Kleiner, onderhoudsvriendelijker en goedkoper; kent de S7-1200 PLC dan geen nadelen? Helaas, er zijn enkele zaken waar we tegenaan lopen. Maarten van den Bosch legt uit: “Als de S7-1200 PLC draait en je iets wilt wijzigen, moet je het programma uitschakelen, de wijzigingen uitvoeren en het systeem daarna weer opstarten. Bij andere PLC’s zoals de S7-300 en de S7-400 kun je het systeem updaten terwijl het draait. De S7-1200 is hierdoor dus niet echt geschikt voor continue processen. Bovendien is het Step7 Basic-ontwikkelpakket trager in het gebruik dan het pakket dat we voor de S7-200 en de S7-300/400 gebruiken. Daarnaast is de ontwikkelingssoftware hagelnieuw. Daardoor komen we nog hier en daar bugs tegen. Als de PLC eenmaal draait, heb je daar geen last van, maar bij het programmeren wel. Een laatste minpuntje aan de S7-1200 PLC, is het beperkte aantal I/O’s. Zo kan de meest uitgebreide CPU maximaal 284 DI/DO (digitale I/O’s) en 51 AI/AO (analoge I/O’s) besturen. Bij de kleinste CPU liggen die aantallen op 14 en 5. Dat is niet bijzonder veel.”

Mooie toevoeging
“Niettemin blijft deze nieuwe PLC van Siemens een mooie toevoeging op het bestaande assortiment. Bij Van Doren Engineers hebben we het systeem dan ook al verschillende keren toegepast. Bijvoorbeeld bij een warmtepompinstallatie en bij een luchtwasinstallatie. Machines die niet al te veel I/O’s opeisen en ook zonder veel omslachtige procedures opgestart en stopgezet kunnen worden. Door de inzet van de S7-1200 PLC kunnen we onze opdrachtgevers binnen zulke projecten tegen een uiterst gunstige prijs een eenvoudig te programmeren en op afstand te onderhouden PLC aanbieden.”

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties