Safetyoplossingen: voorkom schijnveiligheid - Van Doren Engineers

NIEUWS

Safetyoplossingen: voorkom schijnveiligheid

Installaties worden steeds complexer, en daarmee ook de oplossingen om de veiligheid te waarborgen. Hadden we in het verleden vaak genoeg aan één of twee noodstoprelais, tegenwoordig gebruiken we safety-PLC’s met een veelheid aan safetyfuncties en in- en uitgangen. Op-en-top veilig, zou je zeggen. Maar is dat ook zo?

Een goede safetybesturing is natuurlijk volledig afgestemd op de installatie en de gestelde safetyeisen. Bij het ontwerp vragen we jou als opdrachtgever daarom altijd om een aantal gegevens bij ons aan te leveren. Denk aan de gewenste safetynorm (PL/SIL/IEC) en per safetyloop de functionele eisen, zo concreet mogelijk geformuleerd met de juiste tagnamen van de safetycomponenten (noodstopknoppen, lichtschermen, motoren, kleppen, etc.). Onze engineers bepalen vervolgens of de componenten enkel- of dubbelpolig moeten zijn, welke diagnostische functies nodig zijn om het gewenste safetyniveau te halen en hoe we omgaan met het testinterval. Op basis van deze gegevens wordt de safetybesturing gebouwd.

De juiste tests uitvoeren
Je safetybesturing kan nog zo slim en veilig in elkaar zitten; zonder een goed testprocedé is er sprake van schijnveiligheid. Voor de inbedrijfstelling vinden uiteraard de Factory Acceptance Test (FAT) en de Site Acceptance Test (SAT) plaats. Een voor de hand liggend onderdeel hiervan zijn de directe tests. Voorbeeld: je trekt een hek open en controleert of alle componenten binnen dat hek ook daadwerkelijk uitschakelen. Prima tests, maar ze bevestigen niet de werking van de diagnostische functies die nodig zijn om het juiste safetyniveau te halen. Test daarom ook altijd de diagnostische functies van componenten en safetyloops. Een voorbeeld: je zorgt dat maar één van de twee draden van een dubbelpolige noodstop schakelt of drukt met een schroevendraaier een safetyrelais in. Je krijgt nu een ‘fout’ feedbacksignaal. Het testen van de diagnostische functies wordt helaas nog te vaak ‘vergeten’.

Safetybesturing visualiseren
Zorgvuldig testen staat of valt met een goed inzicht in de opbouw van de safetybesturing. Als tester hoor je op detailniveau informatie te krijgen over de status van de safetycomponenten en de configuratie en opbouw van de safetyloops. Hoe je dit het beste realiseert? Door de safetybesturing te visualiseren met een HMI/SCADA-systeem, zowel functioneel als qua lay-out. Dit heeft ook andere voordelen. Na oplevering kun je als gebruiker direct (laten) controleren of de safetybesturing volgens specificatie functioneert.

Meer weten over safetyoplossingen en het testen en visualiseren daarvan? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties