Overall Equipment Effectiveness - Van Doren Engineers

NIEUWS

Overall Equipment Effectiveness

Weet jij hoe effectief de machines in jouw productieomgeving worden gebruikt? Van Doren Engineers heeft binnen het MES-platform een plugin waarmee je de Overall Equipment Effectiveness (OEE) kunt meten en inzichtelijk maken. Deze tool vertelt productiebedrijven hoe effectief hun product op de machinelijn is geproduceerd, en waar nog ruimte is om winst te behalen. De OEE-plugin van Van Doren Engineers is onlangs verbeterd en nog sneller inzetbaar gemaakt.

Wat is OEE?

Overall Equipment Effectiveness (OEE) is een breed gedragen methode voor procesverbetering die al tientallen jaren veelvuldig wordt gebruikt in de industrie. Het concept vond zijn oorsprong bij Toyota in Japan. OEE bestaat uit de volgende drie factoren:
Beschikbaarheid: De verhouding tussen de werkelijke looptijd en de geplande looptijd. (Waren er bijvoorbeeld storingen of was er te weinig materiaalaanvoer?)
Performance: De verhouding tussen het werkelijk aantal geproduceerde eenheden en het aantal eenheden dat in theorie kan worden geproduceerd. (Bijvoorbeeld de registratie van snelheidsverliezen.)
Kwaliteit: De verhouding tussen het aantal goed geproduceerde eenheden en het totaal aantal eenheden dat geproduceerd is.
Deze drie verhoudingen worden vermenigvuldigd en vormen samen een OEE-totaalscore van 0‑100. De OEE laat zo in één oogopslag zien hoe goed er is gepresteerd over een bepaalde periode.

Stappenplan OEE

Voor het toepassen van de OEE worden achtereenvolgens de volgende stappen gezet.

 1. Configureren
  De OEE-tool wordt samengesteld naar de productielijn(en) waar deze moet worden ingezet. In de configuratie kan worden aangegeven voor welke machines of lijnen de OEE bepaald moet worden. Erg belangrijk is het configureren van de redenen waarom de machine stil kan vallen, zodat dit later goed geregistreerd kan worden.
 2. Registreren
  In het OEE-systeem bestaan drie verschillende manieren om de OEE te registreren. De simpelste manier is volledig manuele registratie. In dit geval is enkel een losse tablet nodig waarop de operator zelf ingeeft of er sprake is van stilstand en eventueel een storingsreden in kan vullen. Ook kun je kiezen voor gedeeltelijke integratie. Hierbij wordt er automatisch informatie uit de PLC gelezen over de snelheid van de machine. Als de machine te langzaam draait of stilvalt, kan de operator worden gevraagd om input. De meest uitgebreide registratievorm is volledige integratie, waarbij de volledige machinebesturing wordt gekoppeld. De storingsredenen worden dan direct uit de machine gelezen.
 3. Analyseren
  De OEE-tool van Van Doren Engineers biedt vervolgens verschillende views om de verkregen data te analyseren. Zo kun je sorteren en filteren op tijd (bijvoorbeeld dag of week), maar ook ploegen met elkaar vergelijken. De Pareto analyse geeft antwoord op vragen als ‘welke stilstandsreden veroorzaakte de meeste stilstandtijd?’ en ‘welke stilstandsredenen kwamen het vaakst voor?’ Daarnaast bestaat een aparte view om de kwaliteitsverliezen inzichtelijk te maken.
 4. Aanpakken
  De laatste en belangrijkste stap is het daadwerkelijk verbeteren van de productielijn. Van Doren Engineers kan hierin begeleiden.

MES Suite3

De OEE-plugin van Van Doren Engineers onderscheidt zich van andere tools omdat deze onderdeel is van het MES-platform. Waar andere tools alleen inzicht geven in de OEE, is de tool van Van Doren Engineers onderdeel van een groter geheel. Dit maakt gedetailleerdere analyse mogelijk. Zo kunnen vergelijkingen worden gemaakt tussen verschillende machines of verschillende producten. Ook kun je nagaan welke invloed een bepaalde planning of een bepaald recept had op de OEE-score. Zo is duidelijk te zien waar winst valt te behalen en hoe de productielijn op de meest effectieve manier kan worden gebruiken.

 

Meer weten over de OEE-tool of over de MES-suite van Van Doren Engineers? Neem contact op met Mark Derks via mark.derks@vandoren.nl of 0492 747500.

Neem gerust contact op

Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties