Doorlopend inspelen op flexibele productie van cold pressed sappen
Achter het groente- of fruitsapje dat je in de supermarkt of bij een tankstation koopt, schuilt een hele wereld. Bij Fruity Line in Ochten rollen wekelijks meer dan 1 miljoen van deze flesjes met cold pressed sap van de band. Die vinden hun weg naar de retail, groothandels, out-of-homemarkt en industrie in binnen- en buitenland. Zoveel klanten, zoveel wensen en eisen. Door continue procesoptimalisatie helpt Van Doren Engineers Fruity Line in te spelen op deze gevarieerde klantvraag, nu én in de toekomst.
Vruchtensappen, groentesappen, smoothies, en de nieuwste trend: fruit- en groenteshots. Fruity Line produceert het allemaal, met behulp van de high pressure processing-techniek (ook wel pascalisatie genoemd) om de versheid en nutritionele voedingswaarde op een natuurlijke manier te behouden. “Vanwege de vraag uit de markt is ons aanbod enorm gevarieerd”, vertelt Leo van den Bovenkamp, hoofd projectenbureau bij Fruity Line. “Hierbij kennen we niet alleen een grote diversiteit aan recepturen, maar ook talloze flesformaten, dopkleuren en verpakkingsmaterialen.”
Steeds veranderende vraag
Fruity Line is in 2008 opgericht en de omzet groeit nog ieder jaar. “Onze ambities zijn hoog. We merken dat de markt nog lang niet verzadigd is”, zegt Leo. “Om bestaande en nieuwe klanten optimaal te bedienen, zijn een flexibele productie en doorlopende innovatie voor ons cruciaal. Met Van Doren Engineers hebben we een partner die onze steeds veranderende vraag vertaalt naar software, hardware en installaties. Dat gaat verder dan alleen uitvoeren wat wij willen. In een vroegtijdig stadium denken de monteurs, software- en hardware-engineers actief en kritisch mee over nieuwe toepassingen.”
Doorlopende samenwerking
Fruity Line nam in 2017 Van Doren Engineers in de arm om het machinepark verder uit te breiden, standaarden te verhogen en processen te optimaliseren. Het bleek het startsein voor een doorlopende samenwerking. “Er is veel gebeurd in de voorbije jaren”, zegt Sjoerd Brienen, vestigingsleider van Van Doren Engineers Heteren. “Van de bouw van een nieuwe en grotere CIP-installatie en de realisatie van een nieuwe vullijn tot de inrichting van een nieuw tankenpark inclusief menginstallaties en koppelbord. Je kunt wel stellen dat we in de hele productieomgeving van Fruity Line actief zijn of zijn geweest.”
Automatiseringsstappen
Momenteel werkt Van Doren Engineers in Ochten aan de verdere automatisering van de productieomgeving. “Een uitdagend proces, want flexibiliteit in de productie en automatisering botsen vaak met elkaar”, vertelt Leo. “Toch is deze automatiseringsstap van belang om onze productie nog efficiënter in te richten, foutkansen verder te verkleinen en belangrijke processen te borgen, zoals reiniging.”
Aan het eind van dit jaar draait de fabriek volledig op een HMI/PLC-besturing. “Gaandeweg breiden we het aantal PLC’s uit”, legt Sjoerd uit. “Die zijn strategisch verdeeld over de fabriek, op basis van afdelingen of clusters van besturingen. Bijvoorbeeld bij de CIP-installatie, waarmee we per installatiedeel kunnen bijhouden of het gespoeld of gereinigd is.” Een deel van de fabriek draait nu nog op de oude besturing, die stap voor stap wordt ontmanteld. Leo: “De fabriek draait 24 uur per dag, zes dagen per week. Het is belangrijk dat we de automatiseringsstappen goed doorlopen én dat de productie zo min mogelijk stil komt te liggen. Door veel te overleggen en continu mee te bewegen met de planning, krijgen we dit complexe traject voor elkaar.”
MES
Ook de MES-integratie is sinds vorig jaar in volle gang. Bij twee vullijnen en de CIP-installatie van Fruity Line is een MES-laag geïmplementeerd. Leo: “Vanuit ons ERP-systeem Reflex komen productieorders in de HMI terecht. Nadat een operator de order start, krijgt de flessenafdeling via de MES-applicatie een seintje welk type fles kan worden klaargezet. Ook komt er een opdracht bij het koppelbord om de juiste koppeling te maken, zodat sappen worden getransporteerd naar de vullijn. Processen worden dus steeds efficiënter en de kans op fouten neemt af.”
Fruity Line ziet nog volop kansen om MES verder in de organisatie te integreren. “Bij de mengerij, pers- en etiketteerafdelingen bijvoorbeeld”, aldus Leo. “Continu zijn we bezig om nog beter in te spelen op klantwensen. En door onze jaarlijkse groei maken we momenteel plannen voor nieuwbouw. Kortom: de samenwerking met Van Doren Engineers is nog lang niet ten einde, daar ben ik van overtuigd.”
Sjoerd Brienen (Van Doren Engineers) en Leo van den Bovenkamp (Fruity Line) voor een deel van het tankenpark van Fruity Line, inclusief menginstallaties en koppelbord.
Neem gerust contact op
Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.