Op naar de fabriek van de toekomst - Van Doren Engineers

NIEUWS

Avandis maakt weg vrij voor fabriek van de toekomst

Van handmatig roeren naar geautomatiseerd mengen. En van mobiele reinigingsunits naar een volledig geautomatiseerde CIP-installatie. Avandis in Zoetermeer, een van Europa’s grootste producenten van alcoholische en non-alcoholische dranken, werkt op allerlei manieren toe naar de fabriek van de toekomst. Samen met Van Doren Engineers als partner in de automatisering.

De samenwerking startte ongeveer een jaar geleden. Aanleiding was de overname van Distilleerderij Cooymans, enkele jaren daarvoor. “In plaats van alleen gedistilleerde dranken gingen we nu ook wijnen verwerken en bottelen”, vertelt Edward Peereboom, manager Techniek en Projecten bij Avandis. “Onze installaties moesten we daarop aanpassen, vooral vanwege de veel striktere reinigingseisen. Dat heeft te maken met het lagere alcoholpercentage van wijn.”

ATEX-zonering
Een uitdaging bij de aanpassing van de installaties was de korte doorlooptijd. Medio januari 2019 kreeg Van Doren Engineers de opdracht, begin februari startte de montage en eind maart werden de eerste wijnen verwerkt. “Daar komt bij dat we hier te maken hebben met een ATEX-zonering”, vertelt Danny Joseph, projectleider van Van Doren Engineers. “Plus: de engineering en de uitvoering liepen deels parallel, vanwege het specifieke karakter van de processen.” Victor Peltenburg, projectleider bij Avandis knikt. “Daarom wilde Avandis graag met jullie werken. Een strakke planning én een open scope: zoiets ga je niet met de eerste de beste aan.” Achteraf is hij blij met die keuze. En niet alleen hij. Ook Edward Peereboom, technisch eindverantwoordelijke bij Avandis, is te spreken over de samenwerking. “Veilig en netjes werken is heel belangrijk in een ATEX-omgeving als deze. We hebben hier strikte regels. De mensen van Van Doren Engineers hoef je daar niet op aan te spreken, die hebben hun zaken op orde. Bovendien werd er snel geschakeld en goed gecommuniceerd met de andere contractors.”

Nieuwe CIP-installatie en alcoholopslag
Nu de wijn rijkelijk door de leidingen vloeit – in totaal zo’n 2,2 miljoen liter per jaar – is het tijd voor het volgende project: de realisatie van een CIP-installatie en de nieuwbouw van een standalone alcoholopslag op het buitenterrein met vijf tanks. Er werd een tender uitgeschreven, verdeeld over twee percelen: E&I en automatisering. Beide opdrachten gingen naar Van Doren Engineers. “Vooral de nieuwe CIP-installatie betekent een enorme stap vooruit voor Avandis”, aldus Victor. “In eerste instantie worden de aangepaste wijntanks hierop aangesloten en ook de alcoholopslag. Maar uiteindelijk gaan we al onze tanks en tien productielijnen geautomatiseerd reinigen.”

Wonderware ArchestrA
De werkzaamheden voor de CIP-installatie en alcoholopslag zijn intussen in volle gang. “Het voordeel is dat er weinig geautomatiseerd was, waardoor we blanco konden beginnen”, vertelt Danny. “Met Siemens S7-1500 TIA Portal realiseren we een compleet nieuwe besturing. Voor de visualisatie passen we Wonderware ArchestrA toe. Een toekomstgerichte keuze, want hiermee kan op termijn de hele drankenbereiding geautomatiseerd worden. Van de alcoholopslag buiten tot de CIP-installatie 200 meter verderop, en de drankenbereiding daartussenin: alles is centraal te bedienen.” Ook de koppeling met ERP-systemen is straks relatief makkelijk te maken. Heel belangrijk met het oog op rapportagefunctionaliteiten en traceability; thema’s die steeds belangrijker worden.

Wijn in blik

De weg naar de fabriek van de toekomst is niet een-twee-drie gelegd. Dat weet ook Avandis. “We komen van ver”, legt Victor uit. “Dat heeft alles te maken met de industrie van gedistilleerde dranken waaruit wij komen; de wet- en regelgeving is op bepaalde gebieden gewoon heel beperkt. Maar we zien het aandeel van andere dranken toenemen. Gin-tonics en andere mixdrankjes zijn bijvoorbeeld helemaal hip. En laat ons nu net goed zijn in kleine productieruns met blik. Al met al hebben we alles in huis om in te kunnen spelen op de ontwikkelingen in onze industrie. En het mooie is: hoe verder we komen, hoe meer kansen we zien om onze processen te optimaliseren. We lossen steeds meer dingen op via automatisering. Een nieuwe manier van denken is dat. We kunnen niet alles tegelijk, maar we zetten mooie stappen.”

 


Edward Peereboom (l) en Victor van Peltenburg

 


Edward Peerenboom (l) en Victor van Peltenburg voor de nieuwe CIP-installatie

 


Victor van Peltenburg (l) en Edward Peereboom voor de nieuwe CIP-installatie

 


Victor van Peltenburg (l) en Edward Peereboom

Neem gerust contact op
Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties