Nu ook seriematige paneelbouw in Nederland - Van Doren Engineers

NIEUWS

Nu ook seriematige paneelbouw in Nederland

Series van tientallen of honderden panelen bouwen: het gebeurt tegenwoordig ook op onze locaties in Nederland. In een volledig voor seriebouw toegeruste werkplaats doorlopen de panelen een route langs kleine ‘afdelingen’ waar monteurs één of enkele bewerkingen uitvoeren.

Op onze locatie in Slowakije verzorgen we al langer seriematige paneelbouw. In Nederland lag de focus tot voor kort op projectbouw, waarbij één of enkele monteurs een compleet paneel realiseren. “Dat doen we nog steeds hoor, maar we merken dat er vanuit de markt steeds meer vraag komt naar standaardisatie. Dat resulteert in grotere aantallen identieke panelen”, vertelt Erik van Berlo, projectleider paneelbouw. “High volume, low mix vraagt om een andere bouwmethode. Werken in een cellenstructuur biedt uitkomst. Het zorgt voor kortere doorlooptijden, efficiency en het verkleint de foutkans. Helemaal in lijn met de lean-gedachte natuurlijk.”

Het proces
Het proces van seriematig bouwen verloopt anders dan dat van projectbouw. Erik: “Bij seriebouw is je investering aan de voorkant hoger, maar door slim te werken win je die terug in het vervolgtraject.” Na een goede werkvoorbereiding worden de panelen 3D ontworpen in EPLAN Pro Panel en vervolgens bewerkt op de CNC-machine. Hierna doorlopen ze de mechanische montage, elektrische montage, bedrading en afbouw. Tot slot worden ze uitvoerig getest. “De wijze waarop de panelen door het proces gaan, is afhankelijk van onder meer de afmetingen en de complexiteit”, legt Erik uit. “Soms kiezen we voor batchbouw, waarbij meerdere panelen gelijktijdig van cel naar cel gaan, maar meestal is one-piece-flow sneller.”

Smart wiring
Verdere automatisering van het proces is de volgende stap. “We zetten nu bijvoorbeeld volop in op smart wiring. Hierbij worden panelen bedraad vanaf een digitale draadlijst op een touchscreen en niet meer vanaf een schema. Zo kunnen we onze klanten niet alleen steeds beter van dienst zijn, maar ook slimmer omgaan met onze eigen resources.”

Meer weten over seriematige paneelbouw? Neem contact op met Erik van Berlo via 0492 747500.


Erik van Berlo (l) en John Beijers, manager OEM, bij seriematig gebouwde panelen. Foto: Vincent Knoops.


Werkplaats voor seriematige paneelbouw.

Neem gerust contact op
Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties