Niveaumetingen tegen het licht - Van Doren Shared Service

NIEUWS

Niveaumetingen: diverse configuraties op een rij

Voor een breed scala aan klanten implementeren wij toepassingen om de hoeveelheid of het niveau van vloeistoffen in opslagplaatsen te meten. Hierbij loont het de moeite om na te denken over welke configuratie het beste aansluit bij je productieomgeving. Op basis van onze ervaringen zetten wij de voor- en nadelen van diverse configuraties op een rij.

Niveausensoren en -schakelaars leveren informatie over het niveau in tanks, silo’s en andere vloeistofcontainers. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen continue niveaumeting (analoog), niveaudetectie van minimale en maximale niveaus (digitaal) en een combinatie van een analoge en digitale niveaumeting.

Bewuste keuze
Vroeger waren de analoge sensoren en de verwerking naar PLC’s een stuk duurder dan digitale sensoren, waardoor veel organisaties kozen voor een digitale configuratie. Tegenwoordig is er minder verschil in de aanschafkosten, waardoor het interessant is om de diverse opties tegen het licht te houden. En daarbij ook naar aspecten als de flexibiliteit van de besturing, de betrouwbaarheid en het onderhoud te kijken. De tabel hieronder toont de verschillen tussen drie configuraties.

Initiële kosten
De initiële kosten van niveaumetingen worden bepaald door de sensoren, bekabeling, PLC-ingangen en de mechanische montage van sensoren (zoals lassokken) met bijbehorende arbeid. Het prijsverschil tussen de verschillende sensoren is minimaal. Als er geen PLC gebruikt wordt, dan is configuratie 1 de beste oplossing.

Flexibiliteit besturing
De flexibiliteit bij een digitale niveaumeting is laag. De digitale sensoren die aan een vat of tank gelast zijn, bepalen de positie van het los- en vulniveau. Wanneer je nieuwe niveaus wilt instellen, moeten de sensoren opnieuw worden gelast. Dat probleem heb je niet bij een analoge sensor, waarbij je precies kunt uitlezen op welk niveau in de tank of het vat de vloeistof zit. Een nieuw niveau instellen kan met één druk op de knop. Bijvoorbeeld als je wilt dat de tank maar voor 75% gevuld wordt.

Betrouwbaarheid
Vaak wordt aangenomen dat metingen met digitale sensoren betrouwbaarder zijn dan analoge niveaumetingen. De praktijk laat iets anders zien. Een digitale meting toont alleen of een tank te vol of te leeg is. En waar je bij een analoge niveaumeting direct een ongeldige waarde krijgt als de sensor defect is of er kortsluiting is ontstaan, zie je dat bij een digitale sensor vaak pas als een tank is overgelopen (defecte hoogniveauvoeler) of droogstaat (defecte laagniveauvoeler).

Het grootste risico van één analoge sensor is dat de gegevens bij het uitlezen foutief zijn. Bijvoorbeeld wanneer de sensor aangeeft dat een tank voor 70% gevuld is, terwijl deze in werkelijkheid overloopt. Daarom is configuratie 3 (digitale én analoge niveaumeting) zo interessant. Met behulp van de digitale sensor check je iedere vul- en loscyclus of je analoge sensor in orde is.

Onderhoudskosten
Om de betrouwbaarheid van de procesbesturing te borgen, is het van belang om periodiek de niveaumetingen te controleren. De werking van digitale sensoren controleer je door tanks of vaten leeg te maken en opnieuw te vullen. Een behoorlijk arbeidsintensief proces.

Om de analoge niveaumeting te controleren, vergelijk je het werkelijke niveau met de waarde van de analoge sensor. Vervolgens vul je de tank met tien procent en kijk je of de sensor opnieuw de juiste waarde weergeeft. Bij de combinatie van digitale en analoge sensoren hoef je niets te doen. De controle wordt iedere vul- en loscyclus automatisch verricht.

Meer informatie uit de sensoren halen

Met behulp van HART, IO-link en Profibus PA kun je nóg meer informatie uit sensoren halen. Daarmee ontstaan kansen om de betrouwbaarheid van niveaumetingen verder te verbeteren en risico’s tot een minimum te beperken.

Meer weten over niveaumetingen? Of behoefte aan een advies op maat? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.

Neem gerust contact op
Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties