Nieuwe besturing afvullijn Baltussen Konservenfabriek - Van Doren Engineers

NIEUWS

Baltussen Konservenfabriek plukt vruchten van nieuwe besturing afvullijn

Met een historie die honderdvijftig jaar teruggaat, is Baltussen Konservenfabriek in Driel de oudste nog bestaande conservenfabriek in Nederland. De potjes groenten en fruit – zonder conserveringsmiddelen en veelal biologisch – vinden gretig aftrek in binnen- en buitenland. Logisch dat bedrijfszekerheid hier vooropstaat. In samenwerking met Van Doren Engineers werd daarom de besturing van de afvullijn vervangen.

Van appelmoes tot zilveruitjes, en van sperziebonen tot rode kool: in de afvullijn worden per minuut vele honderden glazen potten gevuld. Veel storingen had Baltussen er niet aan, maar het probleem was vooral dat storingen moeilijk te herleiden waren. “Dat leidde vaak tot een te lange downtime”, vertelt Mike Leenders, hoofd technische dienst bij Baltussen. “Dat is een erfenis uit het verleden. In de loop der jaren zijn er allerlei modificaties aan de lijn geweest. Dat heeft geresulteerd in een decentraal systeem en onderdelen die niet goed met elkaar communiceren. Daar kwam nog bij dat bepaalde elektrische en besturingscomponenten geleidelijk uitgefaseerd werden.”

Aanpak in fasen
Besloten werd om de hele lijnbesturing te vervangen door één systeem, volgens een heldere structuur. Maar eerst zou de oude besturing worden ‘opgelapt’ met het oog op bedrijfszekerheid op de korte termijn. Mike Leenders: “In samenspraak met Van Doren Engineers is voor deze gefaseerde aanpak gekozen. In fase 1 en 2 is één PLC van de lijnbesturing vervangen en zijn enkele timing-storingen verholpen. Afhankelijk van wat we zouden aantreffen, zou een definitief besluit worden genomen over de besturingsvervanging. Al snel bleek dit absolute noodzaak.”

Eén centrale besturing
In de fase die volgde bracht Van Doren Engineers de hele netwerktopologie in kaart, inclusief de PLC’s en besturingen. Door het gebrek aan tekeningen en gegevens was reverse engineering maar deels mogelijk. Sjoerd Brienen, vestigingsleider van Van Doren Engineers in Heteren: “We hebben daarom vooral op functioneel niveau bekeken wat er nodig was en compleet nieuwe software geschreven. Daarbij is besloten om van vijf losse besturingen – voor de vier afvulmachines en de lijn – naar één centrale besturing te gaan. Uiteraard opgebouwd volgens de ISA-88-structuur. Ook zijn er interfaces gebouwd met een aantal losse machines, zoals een appelmoesvuller.” In zo’n vier maanden tijd vonden de software- en hardware-engineering en de paneelbouw plaats.

Ombouw onder tijdsdruk
De apotheose van het project vond plaats in mei, net voor de start van het seizoen. Voor de daadwerkelijke vervanging van de complete lijnbesturing en de besturingskasten van de vier afvulmachines waren precies twee weken uitgetrokken. “Best spannend”, aldus Mike Leenders. “We plannen in mei altijd twee weken voor revisie. Nu moest in dat tijdsbestek de complete ombouw plaatsvinden. Direct gevolgd door de start van het seizoen; we ontvangen hier dan vanaf dag één grote hoeveelheden producten vers van het land die direct verwerkt moeten worden. Gelukkig is alles volgens plan verlopen. Binnen twee weken is de complete lijn mechanisch, elektrisch én besturingstechnisch omgebouwd.”

Meedenken en vooruitkijken
Het team van Baltussen is erg te spreken over het resultaat en de samenwerking met Van Doren Engineers. “Een partner die meedenkt is veel waard. Je hebt heel wat keuzes te maken in zo’n traject. Wat moeten we wel vervangen en wat niet? Wat zijn de risico’s als bepaalde componenten falen? En hoe kunnen we onszelf zo goed mogelijk voorbereiden op mogelijke uitbreidingen in de toekomst? Van Doren Engineers heeft ons hier uitstekend in begeleid. Ook toen we bijvoorbeeld op enig moment besloten om de frequentieomvormers van de hele lijn te vervangen en overstapten van PROFIBUS naar PROFINET. Dat heeft nogal wat om het lijf. De communicatie verliep steeds heel vlot en prettig. Voorafgaand aan dit project hebben we samen een aantal kleinere projecten gedraaid, maar eigenlijk werkten we nog maar kort samen.”

Grip op het proces
Gegarandeerde bedrijfszekerheid, dat is de grootste winst voor Baltussen. “Als er nu een storing optreedt, kunnen we die veel makkelijker oplossen. Dat heeft te maken met de toegepaste componenten, maar vooral met kennis en inzicht.” De afvullijn is daarmee klaar voor de toekomst. “Maar echt klaar zijn we natuurlijk nooit, we blijven onszelf altijd ontwikkelen. Zo zijn we nu bezig om de rinser – de spoelmachine – in de afvullijn te integreren. En er loopt een pilot op het gebied van productie-ICT. Ook wij willen ons steentje bijdragen aan de energietransitie en op basis van data-analyse ons energieverbruik reduceren. Ook hierin trekken we op met Van Doren Engineers.”


Sjoerd Brienen van Van Doren Engineers (l) en Mike Leenders van Baltussen Konservenfabriek kijken tevreden terug op de besturingsvervanging.


Sjoerd Brienen van Van Doren Engineers (l) en Mike Leenders van Baltussen Konservenfabriek kijken tevreden terug op de besturingsvervanging.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties