Nieuw transformatorhuis Aspen: veiligheid voor alles - Van Doren Engineers

NIEUWS

Nieuw transformatorhuis Aspen: veiligheid voor alles

 

Een nieuw pand zie je van dag tot dag groeien. Maar een transformatorhuis staat er ineens. Althans, zo ging het bij Aspen in Oss. Van Doren Engineers was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de realisatie van een nieuw transformatorstation. De gietharstrafo van 1600 kVA voedt een nieuw kantoorpand met 280 werkplekken en is voorbereid op toekomstige uitbreidingen.

 

Aspen is een groot farmaceutisch concern met locaties in 65 landen, verspreid over 6 continenten. In Oss beschikt het bedrijf over verschillende productiefaciliteiten waar hoogwaardige actieve farmaceutische ingrediënten worden geproduceerd. Deels voor eigen gebruik, en deels voor externe afnemers. Op het terrein gelden strenge veiligheidseisen. “Wij behoren tot de zware chemische industrie en vallen daarom onder het Besluit risico’s zware ongevallen”, vertelt Joris Soutendam, projectmanager technische zaken bij Aspen.

 

Beperkte selectie leveranciers
De veiligheidsnormen hebben veel impact op het werk van zowel eigen medewerkers als contractors. Joris: “We werken daarom bij voorkeur met een beperkte selectie leveranciers. Bedrijven die onze veiligheidsnormen kennen en daar uiterst serieus mee omgaan. Van Doren Engineers is er daar een van. Ze zitten hier al jaren in huis met zo’n 25 specialisten in elektrotechniek en industriële automatisering. Onze vragen zijn divers en komen soms op de gekste momenten, maar ik krijg altijd een positief antwoord.”

 

Werkvergunningen aanvragen
Voor de pre-engineering van het transformatorhuis nam Aspen direct contact op met Van Doren Engineers. “Met het ontwerp zijn we vervolgens de markt op gegaan, in lijn met onze inkoopspelregels”, aldus Joris. “Bij die aanbesteding kwam Van Doren Engineers als beste uit de bus. Achteraf heel prettig, je merkt toch dat je op elkaar ingespeeld bent. Om een voorbeeld te geven: de mensen van Van Doren Engineers zijn getraind in onze werkvergunningenmethodiek. Dat betekent dat ze hier zelf hun werkvergunningen kunnen aanvragen, waardoor processen vlotter verlopen.”

 

Plaatsing in één dag
Op het terrein van Aspen mag niet gegraven worden. Daarom werd de grond weggezogen met een zuigmachine. Uiteindelijk werd het transformatorhuis – negen bij drie meter en volledig onderkelderd – in één dag geplaatst. “Een mooi gezicht was dat”, stelt Joris. Mario van Rossum, projectleider bij Van Doren Engineers, knikt: “Het is toch het moment waarop alles samenkomt. Want natuurlijk waren er ook uitdagingen. Zo werden we met zijn allen verrast door de aanwezigheid van een hogedrukgasleiding. Wat weer leidde tot extra vergunningaanvragen, berekeningen en afstemming met de Gasunie. Maar daar zijn we goed uit gekomen.” Nu het nieuwe gebouw in gebruik genomen is, kan Joris zich richten op het volgende project. “Deze trafo heeft voldoende vermogen om meer gebouwen te voeden, het is een kwestie van aansluiten. Ik denk dat ik al weet wie ik daarvoor ga bellen.”


Het transformatorhuis werd in één dag geplaatst met een telescoopkraan met een capaciteit van 250 ton.

 

 

 

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties