‘Nieuw Track & Tracesysteem voor betrouwbare data en optimale processen’ - Van Doren Engineers

NIEUWS

‘Nieuw Track & Tracesysteem voor betrouwbare data en optimale processen’

Van welke teler komen bepaalde gewassen, en van welk perceel precies? En in welke batches is de aangeleverde oogst uiteindelijk terechtgekomen? Voedselverwerkende bedrijven zijn door de wettelijke keuringsinstanties verplicht om deze zeer specifieke gegevens op elke verpakking te zetten. Dat vraagt om een uitgekiend track-andtracesysteem.

Van heerlijke snackworteltjes voor retailbedrijven tot gesneden winterpeen voor groentesnijders: Harries BV uit Helmond verwerkt voornamelijk wortelen voor de versmarktindustrie. “De oogst proberen we zo dicht mogelijk bij huis te halen, dus we werken veel samen met telers uit de regio”, vertelt operationeel directeur Geert van Lieshout. “In onze grote verwerkingshal komen verschillende productielijnen samen, waar de wortels worden gewassen, gesorteerd, gesneden of geschrapt, afhankelijk van het eindproduct. Het is zaak om bij elke processtap de goederenstroom nauwkeurig te bewaken. Zowel voor het analyseren als voor het verantwoorden van onze interne én externe gegevens.”

Praktische oplossing voor complexe vraag

Betrouwbare data en optimale interne processen: daar draait het om bij het volgen van de goederenstroom. “Ons eerdere track-and-tracesysteem was verouderd en niet meer te onderhouden”, aldus Geert van Lieshout. “Bovendien sloot het qua nauwkeurigheid onvoldoende aan op ons interne systeem en ons ERP-pakket. Daarom klopten we aan bij Van Doren Engineers, omdat we weten dat dat zij onze complexe vraag kunnen vertalen naar een praktische oplossing. En met succes. Want in slechts tien weken tijd was ons nieuwe track-and-tracesysteem operationeel. Via unieke codes bewaken we bij elke processtap de tijden, het gewicht en de kwaliteit van de producten. En de nieuwe handscanners slaan de batchinfo op in één database. De operator werkt nu met een andere interface, maar het proces op zich is niet veranderd. Dat was ook onze wens: een gebruiksvriendelijk systeem dat niet ingewikkelder is dan nodig.”

Betrouwbaar systeem met ISA95- structuur
Met het nieuwe track-en-tracesysteem beantwoordt Harries volledig aan de wettelijke traceability-eisen en -normen voor de voedselverwerkende industrie. “Die wettelijke verplichting is natuurlijk leidend, maar we gebruiken alle gegevens ook om onze eigen performance te verbeteren”, legt Geert van Lieshout uit. “In een aantal sessies heeft Van Doren Engineers ons meegenomen in de keuzemogelijkheden voor een uniek systeem dat past bij onze vraag. Verandert onze behoefte? Dan voegen we eenvoudig nieuwe kwaliteitsparameters toe. Dat is het mooie van dit systeem met ISA95-structuur, de wereldwijde standaard op het vlak van productie-ICT. Nu staat op de verpakking van het eindproduct onder andere van welk perceel de oogst komt. Stel dat we later ook de temperatuur willen toevoegen aan de gegevens of andere machines willen koppelen aan het logistieke proces, dan is dat snel geïmplementeerd. Dat is de meerwaarde van een betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en toekomstbestendig systeem.”

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties