Minder onderhoudskosten met centraal gevoede noodverlichting - Van Doren Engineers

NIEUWS

Minder onderhoudskosten met centraal gevoede noodverlichting

Goed functionerende noodverlichting, we kennen allemaal het belang ervan. Maar de halfjaarlijkse service- en onderhoudsbeurt kan behoorlijk arbeidsintensief zijn. Zeker in luchtgeconditioneerde ruimtes zoals cleanrooms. Het goede nieuws is: het kan ook anders. Maak kennis met de voordelen van centraal gevoede noodverlichtingssystemen.

Noodverlichting die gevoed en aangestuurd wordt vanuit een centraal batterijsysteem, daar hebben we het over. De oplossing is niet nieuw, maar wordt nog weinig toegepast. “Zonde, zeker gezien de vele voordelen”, vertelt Rob Schurgers, projectleider bij Van Doren Engineers. “Een centraal gevoed noodverlichtingssysteem hoef je maar op één plek te onderhouden. Namelijk daar waar het batterijsysteem zich bevindt, meestal in de technische ruimte. Je kunt je voorstellen hoeveel tijd dat scheelt, zeker bij panden met vele tientallen of honderden armaturen. Bovendien is de monitoringfunctie ingebouwd. Wanneer je de gewone verlichtingsarmaturen van de ruimte meeneemt in het noodverlichtingsplan, kun je via het systeem alle mogelijke schakelmethodes toepassen. Of je nu werkt met bewegingssensors, lichtschakelaars, een timingfunctie of op afstand bedienbare verlichting via internet.”

Farmaceutische industrie
Van kantoorpanden tot fabrieken: in ieder gebouw met vlucht- en reddingswegen is een centraal gevoed noodverlichtingssysteem het overwegen waard. “Maar vooral in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie – waar strenge luchtconditioneringsregimes het onderhoud bemoeilijken – kun je er eigenlijk niet omheen”, aldus Rob. “Hoewel je er wat meer installatievoorzieningen en bekabeling voor nodig hebt, zijn de systemen makkelijk aan te leggen en onderhoudsvriendelijk.” Het bewijs werd onlangs nog geleverd in het Duitse Burgwedel, waar Van Doren Engineers in opdracht van MSD Biotech de elektrotechnische inrichting van een aantal cleanrooms verzorgde. Hier werd met de toepassing van een centraal gevoed noodverlichtingssysteem een flinke besparing gerealiseerd in de onderhoudskosten.

Fluorescerende stickers
Zijn er ook nadelen? “De hogere investeringskosten kunnen een drempel vormen”, antwoordt Rob. “Maar doordat je in het onderhoud een enorme efficiencyslag maakt, heb je die investering snel terugverdiend.” Overigens is het niet per se nodig om speciale vluchtwegarmaturen aan te schaffen; opdrachtgevers kiezen er ook weleens voor om standaard (nood)verlichtingsarmaturen te combineren met fluorescerende stickers. Dit bespaart kosten, aangezien vluchtweg- en noodverlichtingsarmatuur op één lichtbron zitten, en de vluchtweg is toch goed herkenbaar.

Meer weten over centraal gevoede noodverlichtingssystemen? Neem contact op met Rob Schurgers via 0492 747500.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties