Microsoft HoloLens nu ook in Nederland … bij Van Doren Engineers! - Van Doren Engineers

NIEUWS

Microsoft HoloLens nu ook in Nederland � bij Van Doren Engineers!

Officieel is hij nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar bij Van Doren Engineers hebben we ‘m in huis: de Microsoft HoloLens! Wie denkt dat het hier gaat om een nieuw speeltje voor techneuten, heeft het mis. De Microsoft HoloLens – of in elk geval mixed reality – gaat de industriële automatisering en productie-ICT ingrijpend veranderen. En wij nemen daarin graag zelf het voortouw.

Roger Heugen, directeur bij Van Doren MES, ziet mixed reality als hét antwoord op het alsmaar toenemende tekort aan technici. “Hoogopgeleide technici worden steeds schaarser, terwijl machines juist steeds complexer worden. Jaren geleden zagen we dit probleem al aankomen en daarom zoeken we voortdurend naar oplossingen. Het idee: meer informatie naar de gebruiker brengen, zodat die zo veel mogelijk handelingen kan uitvoeren zonder technische kennis. Zo hebben we bijvoorbeeld de QR Service ontwikkeld, waarmee je allerlei documentatie via een QR-code aan machines koppelt.”

Mixed reality
Dat mixed reality – dat nog een stap verder gaat dan augmented reality – interessante kansen biedt, was bij Van Doren Engineers allang duidelijk. Het gaat hierbij om een ‘vermenging’ van de echte wereld en virtuele objecten. Virtuele objecten zijn vast te zetten aan werkelijke objecten, waardoor de illusie ontstaat dat ze deel uitmaken van de realiteit. Heugen: “Die virtuele objecten hebben een eigen plek in de ruimte. Je kunt eromheen lopen, ernaartoe bewegen of juist afstand nemen zonder dat de illusie wordt verbroken.”

Machines bedienen met je ogen
In de industriële automatisering kun je via mixed reality allerlei informatie en instructies aan machines te koppelen. Zodat je – wanneer je met de Microsoft HoloLens de fabriek in loopt – informatie krijgt over elke machine waar je naar kijkt. Dit opent ook deuren voor service op afstand. Heugen: “Zo kunnen we de HoloLens beschikbaar stellen aan de monteur van onze opdrachtgever en zelf via Skype meekijken en aanwijzingen geven. Je kunt zelfs pijlen of figuren in beeld tekenen die de ander direct ziet.” En het blijft niet bij instructies of informatie koppelen, voorspelt Heugen. “De volgende stap? Het toevoegen en koppelen van bijvoorbeeld bedieningsknoppen en sensoren die daadwerkelijk reageren.”

Pilotproject
Microsoft is inmiddels begonnen met de levering van de Developer Edition aan de eerste lichting ontwikkelaars in de Verenigde Staten en Canada. Dat Van Doren Engineers er een in handen heeft, is uniek te noemen. “We kunnen er nu actief mee aan de slag. Natuurlijk is de Microsoft HoloLens nog niet uitontwikkeld en komen er nog betere versies aan, maar je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Ons doel: onze toepassingen verfijnen en zo onze opdrachtgevers verder helpen. We gaan nu actief op zoek naar een geschikt pilotproject.”

Meer weten over de Microsoft HoloLens of interesse in een presentatie? Neem contact op met onze locatie in Veghel via mes@vandoren.nl of 0492-747530.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties