MES in de messingproductie - Van Doren Engineers

NIEUWS

MES in de messingproductie

LDM is een toonaangevende producent van messing. Van de auto-industrie tot premium sanitair; de halffabricaten van LDM vinden hun weg naar de meest uiteenlopende afzetmarkten. De huidige informatiesystemen van de locatie in Drunen zijn echter aan vervanging toe. Een mooie klus voor Van Doren MES. Consultant Roger Heugen geeft tekst en uitleg.

 

Orders volgen
“Met het nieuwe MES moet het hele productieproces, van de inslag tot het transport, realtime te volgen én bij te sturen zijn. Daarom zijn meten en registreren van doorslaggevend belang. Het systeem registreert de begin- en eindtijden van elk proces om te verifiëren of alles volgens de planning verloopt. Daarnaast worden er nog tal van metingen verricht om het productieproces te monitoren. Bij het inrichten van het systeem werken we overigens volledig volgens ISA-95-standaarden.”

 

Bijsturen en monitoren
Medewerkers van LDM kunnen met een RFID-druppel inloggen bij een van de 28 industriële terminals om inzicht te krijgen in het productieproces. Via touchscreens en barcodescanners kunnen ze de benodigde informatie ontvangen om de productie waar nodig bij te sturen, en de product- en proceskwaliteit monitoren. Bovendien worden er vijf werkplekken op kantoor ingericht voor het middenmanagement. Met behulp van vier labelprinters worden de producten voorzien van actuele productieinformatie. Roger Heugen: “Het systeem wordt opgebouwd op basis van het platform Wonderware ArchestrA en beschikt over meerdere interfaces, bijvoorbeeld met inlijnweegbanden, en het laboratorium- en het ERPsysteem van LDM. Daarnaast is het nieuwe MES volledig redundant. Als er een fout optreedt en er bijvoorbeeld een server uitvalt, neemt een andere server de taken zonder oponthoud over zodat de productie niet stil komt te staan. Het systeem herstelt zichzelf en de medewerkers van LDM merken er niets van.”

 

Trainen van personeel
“Op dit moment zitten we in de ontwikkelingsfase”, vertelt Roger Heugen. “Dat betekent dat de vier leden van het projectteam alle onderdelen bouwen en configureren. Om ervoor te zorgen dat de medewerkers van LDM de vele functies van het nieuwe MES optimaal benutten, verzorgen we ook een uitgebreide training en instructie. Maar eerst alles netjes opleveren natuurlijk. We verwachten het project in september af te ronden.”

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties