Kleine aanpassing, grote besparing - Van Doren Engineers

NIEUWS

Kleine aanpassing, grote besparing

Je vindt ze bij ieder bedrijf: ventilatoren die draaien om lucht te verversen. Wist je dat je heel gemakkelijk kunt besparen op het verbruik van deze apparaten?

Vaak is de capaciteit van een ventilator bepaald bij het ontwerp, meestal met een veiligheidsmarge om voldoende luchtverversing te waarborgen. In de praktijk zie je dat het apparaat hierdoor een groot deel van het jaar te veel lucht levert. En dat is zonde. De oplossing? De snelheid verlagen met een frequentieomvormer. Hoewel deze regelaar vaak duurder is dan een relais, haal je deze kosten er snel uit.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld: een ventilator van 10 kilowatt verbruikt op jaarbasis € 8.800,- aan stroom. Hierbij kost een kilowattuur elektriciteit € 0,10. Als je de snelheid van de ventilator verlaagt met 10%, bespaar je jaarlijks € 2.300,-. Zie ook de grafiek bij dit artikel. Het praktijkvoorbeeld geldt niet alleen voor ventilatoren, maar is ook toepasbaar op centrifugaalpompen.

Luchtkwaliteit en bezetting

Er is nog meer winst te behalen met een ventilator. Bijvoorbeeld door te ventileren op basis van de luchtkwaliteit of de aanwezige bezetting op bepaalde tijdstippen in een gebouw. Het is dus zeker niet nodig om een ventilator 24/7, 365 dagen per jaar te laten draaien, maar hier verstandig mee om te gaan. Dat is ook nog eens beter voor het milieu.

Neem gerust contact op

Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties