Kinderen helpen bedrijven bij het oplossen van echte vraagstukken - Van Doren Engineers

NIEUWS

Kinderen helpen bedrijven bij het oplossen van echte vraagstukken

ROOSENDAAL – Zonnepanelen, waterkrachtaandrijving en een grote elastiek die het karretje afschiet: in De Efteling worden die technieken niet gebruikt, maar bij de modelachtbanen van de leerlingen uit de groepen 7 en 8 van De Klaverweide wel.

 

Zij hebben van Van Doren Engineers de opdracht gekregen een ‘gezonde’ achtbaan te ontwerpen, die het milieu minder belast.

BrainTrigger
Van Doren Engineers doet mee aan BrainTrigger!

De Roosendaalse basisschool en het automatiseringsbedrijf doen mee aan BrainTrigger, een door de provincie gesubsidieerd project dat kinderen laat nadenken over vraagstukken uit het bedrijfsleven. Daarmee is het een vorm van crowdsourcing: outsourcen (uitbesteden aan een massa). Via internet betrekken organisaties steeds vaker vrijwilligers bij het oplossen van hun vraagstukken.

 

Online encyclopedie Wikipedia is een voorbeeld van crowdsourcing: iedereen die dat wil, kan zijn kennis gebruiken om de lemma’s aan te vullen. Waar Wikipedia bestaat door vrijwillige bijdragen, zijn er ook organisaties die geld betalen voor goede ideeën. Zo looft Spoorbeheerder Prorail via de website Battleofconcepts.nl momenteel vijfduizend euro uit aan degene die met het beste idee komt om treinreizigers beter te informeren bij grote stroringen.

 

De leerlingen van De Klaverweide breken hun hersens voor de Eftelingkaartjes die Van Doren heeft beloofd aan het groepje met de beste plannen. Hoewel het pretpark een echte klant is van het automatiseringsbedrijf, is de opdracht fictief. Toch wil Van Doren de resultaten straks aan De Efteling voorleggen. “Wie weet doen ze ideeën op. Ook bij hen leeft het energievraagstuk”, verklaart vestigingsmanager Joost Botman. De ingenieur was gisteren op De Klaverweide om vragen te beantwoorden van de leerlingen, die lieten zien wat ze al hadden bedacht.

 


Joost Botman (tweede van rechts) leert kinderen van groep 7 van basisschool De Klaverweide innovatief te denken.

Het ijzerdraadje op de papieren achtbaanmaquette van een van de groepjes moet een metalen ketting voorstellen, legt Jaap Kavelaars (10) uit. “Hoe werkt dat dan?”, vraagt Botman. “Staat er boven een mannetje om die omhoog te trekken?” Nee, daar blijkt allemaal over nagedacht: de ketting gaat volgens Jaap draaien om een katrol, die wordt aangedreven met zonne-energie.

 

Andere ideeën: windmolens naast de achtbaan, een dynamo aan de karretjes om energie op te wekken en afbreekbare kunststof gebruiken in plaats van metaal. Het is goed dat kinderen over een vraagstuk als dit nadenken, vindt Botman. “Zo gaat techniek leven. De volgende keer dat ze in een attractie zitten, zullen de kinderen erop letten hoe die werkt. Daar hebben ze nu zelf een keer grondig over nagedacht. Hopelijk stimuleren we hiermee hun belangstelling voor techniek en innovatie.”

 

Met het oog op het toenemende belang van innovatie en het voorspelde tekort aan techneuten op de arbeidsmarkt, is dat het doel van BrainTrigger. Als bedrijven vervolgens daadwerkelijk iets kunnen met de resultaten, is dat mooi meegenomen, zegt projectleider Chris Voets. En dat gebeurt volgens hem regelmatig. “Van Gansenwinkel wil gebruikt frietvet, dat mensen nu bij het restafval gooien, graag recyclen. Ze studeren nu serieus op een door kinderen verzonnen systeem met een tank aan de vuilniswagen om het apart in te zamelen.”

 

Bron: BN DeStem

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties