Kansen grijpen in recycling brengt circulaire economie dichterbij - Van Doren Engineers

NIEUWS

Kansen grijpen in recycling brengt circulaire economie dichterbij

De groeiende wereldbevolking, toenemende welvaart en technologische ontwikkelingen leggen een steeds grotere druk op de aarde, het klimaat en grondstoffen. Een circulaire economie, waarbij we slimmer omgaan met de materialen die we al hebben, lijkt het antwoord op de uitdagingen voor de toekomst. Recycling is hiermee onlosmakelijk verbonden. Duim techniek, sinds vorig jaar onderdeel van Van Doren Engineers, zet samen met de recyclingbranche grote stappen in de circulaire transitie.

Nederland volledig circulair in 2050: dat is de ambitie van het kabinet. De recyclingbranche, die zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld, speelt hierin een grote rol. Dat merkt ook teamleider Peter Geerts van Duim techniek, specialist in automatiserings- en besturingssystemen en weegtechniek in deze sector: “Er wordt steeds meer gedacht volgens het principe ‘afval is de nieuwe grondstof’. Recyclingorganisaties willen stappen maken bij de optimalisatie van processen, bijvoorbeeld bij afvalscheiding en -verwerking. Wij helpen ze daarbij, vaak door vooraf al met klanten mee te denken over de beste oplossing.”

R-ladder

Om werkelijkheid te maken van een circulaire economie, maakt het Rijk gebruik van de zogenaamde R-ladder. Reduce, reuse en recycle staan centraal in deze strategie. Enkele elementen zijn het hergebruiken van afgedankte producten in dezelfde functie en het verwerken van materialen tot grondstoffen met dezelfde of mindere kwaliteit. “De uitgangspunten van de R-ladder zie ik terugkomen in bijna alle projecten die Duim techniek uitvoert”, vertelt Peter. “We hebben zowel elektrotechnische als mechanische kennis in huis, waardoor we de meest uiteenlopende projecten aankunnen. Zo zorgen we dat afgeschreven machines weer up-to-date en duurzamer zijn. Een mooi voorbeeld is de elektrificering van een houtshredder voor een biomassacentrale. Die liep voorheen op dieselaangedreven motoren.”

Daarnaast is de automatisering van recyclingbedrijven een hoofdactiviteit van Duim techniek. “Steeds meer klanten, zoals afvalverbranders, willen via actuele data inzicht hebben in afvalstromen, en met name in gerecyclede materialen”, legt Peter uit. “Door onze zelfontwikkelde software OptiProcess, krijgen ze realtime inzicht in de flow van een installatie, kunnen ze processen verder optimaliseren en downtime reduceren. Zo is met behulp van weegtechnieken en slimme sensoren in één oogopslag de hoeveelheid verwerkt materiaal bij een afvalstroom te zien.”

Voor Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam ontwierp en installeerde Duim techniek de besturing en videobewaking voor de nascheidingsinstallatie. Deze installatie scheidt waardevolle materialen als drankkartons en plastics, en perst deze samen voor transport.

Kansen voor hele samenleving

Dat de recyclingbranche wezenlijk bijdraagt aan de overgang naar een circulaire economie, is duidelijk. Peter hoopt dat de ontwikkelingen blijven doorgaan. “Er liggen nog volop kansen voor de toekomst. Zo denk ik dat we uiteindelijk naar aparte afvalstromen gaan, zodat we deze stromen nóg beter kunnen inzetten voor hergebruik. Hierin spelen consumenten ook een belangrijke rol. Zij staan aan het begin van de afvalketen.”

Meer weten over de diensten van Duim techniek? Neem contact op met Peter Geerts via 0492 747500.

Neem gerust contact op

Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties