HMI of SCADA? - Van Doren Engineers

NIEUWS

HMI of SCADA?

Ze worden vaak in één adem genoemd: HMI en SCADA. Toch hebben we het over twee verschillende typen systemen met hun eigen voor- en nadelen. Wanneer kies je voor een HMI? En wanneer is een SCADA-oplossing beter?

Allereerst de overeenkomsten. Beide systemen zijn bedoeld voor het besturen en visualiseren van industriële processen. En allebei bieden ze mogelijkheden voor het opslaan en visualiseren van historische data, weliswaar op een heel ander niveau. Het is dan ook niet vreemd dat wij van onze klanten regelmatig de vraag krijgen wat de beste keuze is.

HMI: voor standalone machines
HMI – de afkorting van Human Machine Interface – is de meest zichtbare oplossing van de twee. Vaak is dit een enkel operatorpanel of een pc, waarmee één of enkele machines lokaal te bedienen zijn. Het opslaan en visualiseren van historische data is mogelijk, maar in beperkte mate. Een HMI kan een component zijn van een SCADA-systeem. Vrijwel iedere standalone machine is lokaal te bedienen met een eigen touchscreen, een HMI.

SCADA: altijd en overal toegang tot data en processen
SCADA staat voor Supervisory Control And Data Acquisition. De term data is veelzeggend: dit systeem verzamelt allerlei data die helpen bij het besturen van een proces. In de meeste gevallen wordt er gewerkt met een server-client-systeem, waarbij alle intelligentie op de server zit. De server communiceert vervolgens met de PLC’s. De clients zijn eenvoudige pc’s die als het ware inloggen op de server. Dit kan letterlijk overal en bij nieuwere systemen verloopt het vaak webbased. Dus waar je ook bent ter wereld: je hebt overal toegang tot de realtime data van de werkvloer.

Voor- en nadelen
Gebruiksgemak en betaalbaarheid zijn de grote voordelen van een HMI. Een SCADA-systeem biedt veel meer mogelijkheden en daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. Bij een enkele werkplek is een SCADA-systeem al gauw twee tot drie keer zo duur als een HMI-oplossing. Maar verkijk je hier niet op. Als een HMI defect is, moet er nieuwe hard- en software geïnstalleerd worden. Hiervoor is ICT- en PLC-kennis nodig. Door het lokale karakter van een HMI zijn ook configuratie en onderhoud arbeidsintensiever. En wil je opschalen qua werkplekken? Dan moet je ook een tweede HMI-systeem aanschaffen. Dit wordt dan ook direct gekoppeld aan de PLC van de eerste HMI, waardoor de communicatiebelasting voor de PLC toeneemt. Bij een SCADA-omgeving communiceren de schermen met een server en niet met de PLC, waardoor de communicatiebelasting gelijk blijft. Veel groeiende bedrijven die ooit begonnen zijn met een HMI-oplossing ontkomen er op een gegeven moment dan ook niet aan om ‘schoon schip te maken’ en voor SCADA te kiezen.

De juiste keuze
Twijfel je over de keuze voor HMI of SCADA? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Zijn er meerdere werkplekken nodig voor het bedienen van hetzelfde proces?
  • Wil je historische data voor langere tijd bewaren en inzichtelijk hebben?
  • Wil je een beeldscherm in het veld snel kunnen vervangen bij een defect?

Minstens één keer ja? Dan adviseren wij SCADA.

Meer weten over de voor- en nadelen van HMI en SCADA? Of behoefte aan een goed advies? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.

HMI versus SCADA

Neem gerust contact op
Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties