's Werelds grootste monopile-fabriek verrijst in Rotterdam - Van Doren Engineers

NIEUWS

s Werelds grootste monopile-fabriek verrijst in Rotterdam

Offshore windparken spelen een belangrijke rol in de transitie naar duurzame energie.  Met de productie van monopiles – buizen om windmolens te verankeren in de zeebodem – legt Sif Netherlands letterlijk het fundament dat nodig is voor windenergie op zee. Momenteel breidt Sif haar huidige productielocatie op Maasvlakte 2 in Rotterdam uit tot de grootste monopile-fabriek ter wereld. Een omvangrijk project, waarin wij een belangrijke elektrotechnische speler zijn.

Sinds september wordt er op het terrein van Sif gewerkt aan de uitbreiding van de productielocatie. Deze luchtfoto is in november gemaakt.

 

‘Hetzelfde kunstje, maar op véél grotere schaal’

Ad Engels (projectmanager) en Marc van Gammeren (projectleider):

“Sif is een bekende organisatie voor ons. Zeven jaar geleden waren we in Rotterdam verantwoordelijk voor de volledige elektrotechnische installatie van de gigantische assemblagehal van ruim 500 meter lang, 53 meter breed en 30 meter hoog. Daarvoor waren we bij de vestiging in Roermond de elektrotechnische partner bij de bouw van de productiehallen. Reden voor Sif om ons ook te vragen voor de uitbreiding van de plant op Maasvlakte 2. De bestaande productiehallen worden uitgebreid en er komen drie nieuwe hallen bij; op al deze plekken voeren we de elektrotechnische werkzaamheden uit. Daarnaast bouwen we samen met HAANE Welding Systems en Bex Machinefabriek een groot deel van het equipment, zoals rolstellingen en lasmachines. In feite voeren we hetzelfde kunstje uit als bij eerdere projecten bij Sif, maar nu op véél grotere schaal. We berekenden dat we rond de 45.000 uur in het project steken. Ook de korte doorlooptijd maakt het project uitdagend; de oplevering staat gepland voor het najaar van 2024. Gelukkig houden wij wel van een uitdaging!”

Projectmanager Ad Engels en projectleider Marc van Gammeren.

 

Project bij Sif in cijfers

  • Het hoogste punt waarop we werken is 36 meter. Hiervoor huren we een van de grootste schaarhoogwerkers van Nederland in met een werkhoogte van 48 meter en een werkbordes van 10 meter.
  • Er is 60.000 kg koper nodig, waarvan 100 kg per meter in de kabelladders.
  • We gebruiken bijna 2 kilometer aan mono-sleepleiding (Vahle) U25 | U35 | U40 en 2 kilometer aan 1.000Amp EAE busbars.
  • Dagelijks zijn er 250 mensen aan de slag op het terrein.
  • Door de grootschalige uitbreiding van de productielocatie in Rotterdam wordt de totale gecombineerde capaciteit voor Roermond en Rotterdam verhoogd tot 500 kton per jaar. Dit betekent dat Sif jaarlijks 200 XXXL monopiles kan produceren met een diameter van 11 meter en een gewicht van 500 kton.

 

Neem gerust contact op

Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via 0492 74 75 00 of info@vandoren.nl. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties