Goede aanwas jonge technici door warme contacten - Van Doren Engineers

NIEUWS

Goede aanwas jonge technici door warme contacten

Personeel vinden. Het is voor veel technische bedrijven nog altijd de belangrijkste uitdaging van dit moment. Ook bij Van Doren Engineers zijn we er druk mee. En we mogen niet klagen: het vinden en binden van vooral jonge technici gaat ons de laatste tijd goed af! Werpen onze inspanningen van de afgelopen jaren nu hun vruchten af? En zo ja, wat gaf de doorslag?

De successen in de werving van jonge technici zijn geen toeval, stelt Laura van Kesteren, HR-businesspartner bij Van Doren Engineers. “Het is het resultaat van een duidelijke eigen visie. Een visie gericht op de lange termijn, waarin het aantrekken van nieuw talent hand in hand gaat met het boeien en binden van mensen.” Daarin gaat Van Doren Engineers volgens haar verder dan veel andere bedrijven. “Onze eigen bedrijfsschool, die in september een vliegende start maakte, is een mooi voorbeeld daarvan. En kijk eens wat we allemaal doen om kinderen en jongeren te interesseren voor techniek. We organiseren events zoals TechTown Boekel, nodigen basisscholen uit voor een bedrijfsbezoek en zoeken de jeugd op bij evenementen. Al jaren proberen we op deze manier onze toekomst – en die van andere technische bedrijven – veilig te stellen.”

Werven door warme contacten
Corporate recruiter Bo Boeijen herkent zich in die woorden. “Recruitment is bij ons heel persoonlijk. Wij geloven niet in klakkeloos rondbellen; wel in warme contacten opbouwen, kennis delen en waarde toevoegen. Zo hebben we goede relaties opgebouwd met scholen als Fontys, Avans Hogeschool, Summa College, Gilde Opleidingen en de ROC’s in de regio. We bieden niet alleen stage- en afstudeerplekken, maar verzorgen ook gastcolleges en denken mee over opleidingsprogramma’s.” De goede begeleiding die stagiairs en afstudeerders krijgen, maakt volgens Bo ook dat velen na hun opleiding bewust kiezen voor een baan bij Van Doren Engineers. “Dat zien we ook bij onze zaterdag- en vakantiewerkers. Wat begint met een bijbaantje, mondt vaak uit in een jarenlang dienstverband.”

Ambassadeurs creëren
Met de aanwas van jonge technici zit het dus wel snor. De meer ervaren technici – van pak ‘m beet dertig tot vijftig jaar – zijn lastiger te vinden. “Daar zit nu de uitdaging”, stelt Laura. “Gelukkig blijven veel jonge vakmensen ons lang trouw, waardoor die ervaren krachten zich intern aandienen.” Laura – die tien jaar bij Philips heeft gewerkt en nog redelijk ‘vers’ is bij Van Doren Engineers – ziet dit als een groot pluspunt. “Werving is hier niet heilig; het behouden van mensen is minstens zo belangrijk. Je kunt wel steeds roepen hoe leuk het hier is, maar het gaat erom dat mensen dat ook zo ervaren. We willen ambassadeurs creëren.”

Opleidingen en evenementen
Enkele jaren geleden is de huisstijl van Van Doren Engineers volledig op de schop gegaan, met als resultaat een hippere en meer eigentijdse uitstraling richting de arbeidsmarkt. Maar ook onder de motorkap is wel degelijk het een en ander veranderd. Zo heeft de Van Doren Academy, met een uitgebreid opleidingsaanbod, zich verder ontwikkeld. Mensen krijgen bovendien opleidingstickets die ze vrij kunnen besteden. “Daarnaast organiseren we evenementen om mensen op een leuke manier uit te dagen”, vertelt Bo. “Denk aan een driedaagse hackathon voor software-engineers of een monteursdag. Los van de vele bedrijfsuitjes, borrels en activiteiten van de personeelsvereniging natuurlijk.”

Introductieprogramma
De inspanningen hebben effect en dat motiveert. Nieuwe kansen om het medewerkers naar de zin te maken, worden dan ook met beide handen aangegrepen. De laatste trots van Laura en Bo is een onboarding-app die nieuwe medewerkers wegwijs maakt tijdens hun eerste dag bij Van Doren Engineers. Laura: “De collega’s krijgen een tablet, openen de app en doorlopen zo een compleet introductieprogramma. Ze worden meegenomen in onze historie, gaan op onderzoek uit in het gebouw, leggen contact met sleutelfiguren en worden uitgedaagd via een quiz. En dat allemaal met een kwinkslag. Mensen zijn superenthousiast, dat is mooi om te zien. We willen een warme band opbouwen met onze mensen. De eerste werkdag is daar ontzettend belangrijk in.”

Shopfloor Designer in het kort:
Bekijk het filmpje over de historie van ons bedrijf. Maak een afspraak met Jos van Doren. En wandel naar de bloemenzaak op de hoek van het St. Agathaplein – daar waar Jan van Doren in 1955 de basis van ons bedrijf legde – en bestel een bloemetje voor jezelf. Het zijn zomaar wat opdrachten uit de onboarding-app ‘Je eerste dag bij Van Doren Engineers’. Als dat geen leuke manier van kennismaken is! De app is sinds januari in gebruik en is al met veel enthousiasme ontvangen.

Sterk Techniekonderwijs
De aanwas van goed opgeleide technici is belangrijk voor de toekomst van ons land. Daarom stelt de Nederlandse overheid structureel 100 miljoen euro beschikbaar voor kwalitatief hoogstaand technisch onderwijs op het vmbo. Dit is zo afgesproken in het regeerakkoord. Het bedrijfsleven doet uiteraard ook een duit in het zakje, in geld of in natura. Van Doren Engineers is nauw betrokken. “Wij hebben een aantal vmbo-scholen geselecteerd in de regio’s van onze locaties en daar leveren we een actieve bijdrage aan goed techniekonderwijs”, aldus directeur Jos van Doren.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties