Goed uitgeruste assemblagehal voor enorme monopiles - Van Doren Engineers

NIEUWS

Goed uitgeruste assemblagehal voor enorme monopiles

Maasvlakte 2 vormt sinds 2016 letterlijk en figuurlijk een tweede thuishaven voor Sif Group. Op een terrein van 42 hectare bouwde het staalconstructiebedrijf uit Roermond in nog geen jaar tijd een indrukwekkende productiefaciliteit voor het assembleren en coaten van offshore funderingen voor windmolens. Daarna vinden deze monopiles met een gemiddelde diameter van 7,5 meter, 80 meter lengte, en een gewicht van 1200 ton hun weg naar verschillende windmolenparken in de Noordzee.

Met de nieuwe assemblagehal van bijna 500 meter lang, 53 meter breed en 30 meter hoog speelt Sif in op de sterke toename van het aantal windmolens op zee. “Tegelijkertijd zien we dat de markt vraagt om steeds grotere monopiles qua diameter en lengte”, vertelt projectmanager Diederik de Bruin. “Daar is onze assemblagehal helemaal op ingericht. Vanuit onze hoofdvestiging in Roermond komen via het Maas-Waalkanaal de rondgewalste ringdelen van 10 centimeter dik staal aan in onze haven. Vervolgens worden deze 8 meter hoge elementen met precisie aan elkaar gelast, gecoat en uitgeleverd over zee. Inclusief de transitionpieces; het verbindingsstuk tussen de monopile en de windturbine.”

Presteren onder tijdsdruk
Voor alle elektrotechnische werkzaamheden deed Sif een beroep op Van Doren Engineers. Dat was niet de eerste keer. Diederik de Bruin: “Ze kennen onze organisatie, weten hoe wij werken en kunnen daardoor snel schakelen. Met de bouwdirectie, GS Staalwerken en GMB Civiel hebben ze gezamenlijk een topprestatie geleverd. Onder hoge tijdsdruk realiseerde Van Doren Engineers de volledige elektrotechnische installatie van de assemblagehal en de machinebesturing, inclusief bekabeling. Bijzonder, want zij acteren helemaal achteraan in de keten, en kunnen vaak pas aan de slag als andere partijen hun werk hebben afgerond.”

Revolutionaire ledverlichting
Om tijdens de bouwwerkzaamheden toch vooruit te kunnen, kwam het projectteam van Van Doren Engineers met het idee om op acht meter hoogte loopbruggen aan te leggen. “Zo konden ze ongestoord de infrastructuur van de E-installaties bereiken”, aldus De Bruin. “We hebben daardoor niet alleen onze deadline gehaald, maar we maken nu nog steeds van deze loopbruggen gebruik. Een ander hoogstandje vormde de installatie van 200 ledlampen van 55.000 lumen op 25 meter hoogte. Via een computersysteem is het verlichtingsniveau van elke lamp individueel instelbaar. Terwijl de constructie van de armatuur ervoor zorgt dat zich minder fijnstof aan de lens hecht. Dat is prettig voor onze werknemers, want hierdoor is er bijna geen schaduwwerking.”

Verminderen van spanningsverlies
In de assemblagehal levert in totaal 1200 meter aan 1000 ampère railkokers de voeding aan de las- en freesmachines. “Door deze railkokers verminderen we spanningsverlies bij het transporteren van hoog vermogen over grotere afstand”, vertelt Hans Mutsaers, projectleider van Van Doren Engineers. “En de vier kranen met een totaalhefvermogen van 1000 ton worden vanuit de laagspanningsruimte gevoed via kraanrails van 1600 ampère. Daarnaast hebben we negentien voedingskasten ingericht, bekabeld en met railkokers verbonden aan de hoofdverdeelinrichtingen.” In de coatinghal die uit vier hallen en een technische ruimte bestaat, zijn twee hoofdverdeelinrichtingen van elk 2.500 ampère en twaalf schakelkasten redundant uitgevoerd. En in de technische ruimte verzorgde Van Doren Engineers de elektrische montage van de afzuigingsinstallaties en de ATEX-aansluiting.

Uitdagende besturingsengineering

Vooral de besturingsengineering van de machines in de assemblagehal was volgens Hans Mutsaers een uitdagende klus. “Dat gold bijvoorbeeld voor de DAAN, een lasmachine waarmee de buitenzijde van de monopiles wordt gelast. Daarnaast hebben we onder andere twee machines voor het lassen van de binnenzijden besturingstechnisch opgeleverd, evenals twee eenkopslasmachines. Deze worden ingezet om de top en bottom van de monopile aan elkaar te lassen.” Het resultaat: robuuste monopiles als stevige fundering onder duurzame windenergieprojecten op zee.


Diederik de Bruin (rechts) en Hans Mutsaers in de assemblagehal van Sif Group
.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties