Frequentieomvormers: in het veld, het paneel of de MCC-ruimte? - Van Doren Engineers

NIEUWS

Frequentieomvormers: in het veld, het paneel of de MCC-ruimte?

De inzichten over de beste locatie voor een frequentieomvormer zijn niet altijd hetzelfde geweest. Was vroeger positionering op of bij de motor gangbaar; een jaar of tien geleden was de tendens juist om het apparaat in het besturingspaneel te plaatsen. Wat is vandaag de dag het advies? Bij Van Doren Engineers krijgen we die vraag regelmatig. We zetten de belangrijkste keuzecriteria graag op een rij.

Omgevingscondities
Een eenduidig advies is helaas niet te geven. Elke optie heeft zo haar eigen voor- en nadelen en veel hangt af van de situatie ter plekke en de klantvoorkeuren. Allereerst spelen de omgevingscondities een rol. Een frequentieomvormer is een complex elektronisch apparaat dat erg gevoelig is voor trillingen, extreme temperaturen en stof. Ook grote hoeveelheden water, bijvoorbeeld door schoonmaken met de hogedrukspuit, zijn niet bevorderlijk. Is een van deze factoren van toepassing in het veld? Dan is een plaats in het (geconditioneerde) besturingspaneel of in de MCC-ruimte de beste keus.

Fysieke ruimte
Plaatsing van de frequentieomvormer op of bij de motor heeft ook voordelen. Zo zijn er minder beperkingen bij het ontwerp van het besturingspaneel, waar het apparaat anders kostbare ruimte inneemt. Daar komt bij dat je hier extra moet koelen, omdat het besturingspaneel anders te warm wordt. Maar ook in het veld eist het apparaat natuurlijk ruimte op. Een frequentieomvormer is meestal net zo groot als de motor. Wil je deze naast of op de motor plaatsen, dan moet daar dus voldoende ruimte voor zijn. Plaatsing in de MCC-ruimte is vaak een gunstig alternatief omdat hier over het algemeen meer ruimte is.

Ontwerp en bekabeling
Bij een frequentieomvormer op of naast de motor is ook de bekabeling eenvoudiger; je kunt reguliere kabels toepassen en de lengte is niet relevant. Heel anders werkt het wanneer het apparaat in het besturingspaneel of de MCC-ruimte zit. Je hebt dan afgeschermde kabels nodig die bovendien een zorgvuldige behandeling vragen vanwege de elektromagnetische verdraagzaamheid (EMC). Daarnaast speelt de maximumlengte van de kabels een rol. Die is altijd per frequentieomvormer gespecificeerd en varieert van twintig tot een paar honderd meter.

Kosten en onderhoud
Een frequentieomvormer in het veld is doorgaans duurder dan de variant in het besturingspaneel. Maar die laatste zorgt weer op andere fronten voor extra kosten. Denk aan de (duurdere) afgeschermde kabels, de ruimte in het besturingspaneel, de klemmen en werkschakelaar vanwege de EMC en de hogere montagekosten. Plaatsing in de MCC-ruimte is qua montage wel weer eenvoudiger en goedkoper. Frequentieomvormers in het besturingspaneel en de MCC-ruimte zijn daarnaast onderhoudsvriendelijker. Dit heeft vooral te maken met bereikbaarheid en vervangingsgemak. Bovendien hebben deze varianten – in tegenstelling tot die in het veld – vaak een display om bijvoorbeeld snel een instelling aan te passen of een storingscode uit te lezen.

Vragen over dit onderwerp? Of advies nodig? Neem contact op met Marcel van Doren via 0492 747500.


Frequentieomvormer op de motor.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties