Energie- en onderhoudskosten besparen met slimme besturing - Van Doren Engineers

NIEUWS

Energie-en onderhoudskosten besparen met slimme besturing

Het optimaal schakelen van pompen en compressoren: we weten allemaal hoe belangrijk dat is voor de bedrijfszekerheid en proceskwaliteit. Maar wat veel bedrijven niet beseffen, is dat je met slim bij- en afschakelen ook flink kunt besparen op energie-en onderhoudskosten. Van Doren Engineers ontwikkelde hiervoor een doordacht besturingsconcept.

Veel besturingen zijn zodanig ingericht dat één compressor of pomp de rol van master heeft, terwijl de andere functioneren als ‘slaves’. Logisch, zou je misschien denken. Maar dat is het niet. Die ene hoofdcompressor of -pomp wordt namelijk veel intensiever belast dan de rest, waardoor elk apparaat op een ander moment onderhoud vraagt. Bovendien is de kans groot dat je op deze manier veel energie verspilt. Hoe dat zit? Veel apparaten hebben tijd nodig om ‘op rendement’ te komen. Wanneer een slave kort na het opstarten weer afschakelt, verlies je dus veel energie. Veel beter zou het zijn als op dat moment het langst draaiende apparaat afschakelt.

Bedrijfsuren en runtime centraal

Ons nieuwe besturingsconcept richt zich op een gelijkmatige belasting en optimaal rendement van apparaten. De drie pijlers zijn:

  • Optimaal schakelen van apparaten op basis van bedrijfsuren en runtime
  • Aantal apparaten op basis van gewenst setpoint
  • Keuzevrijheid voor wat betreft het reageren op storingen en operatoringrepen.

Wanneer een extra pomp of compressor nodig is, start automatisch het apparaat met de minste bedrijfsuren. Zo zorgen we dat apparaten gelijk opgaan qua bedrijfsuren, waardoor het onderhoud gebundeld en dus efficiënt kan plaatsvinden. Afschakelen gebeurt op basis van runtime: het langst draaiende apparaat stopt als eerste. Hiermee borgen we dat energie zo efficiënt mogelijk wordt benut.

Bewezen techniek

Het besturingsconcept is bewezen effectief bij een standalone PLC-/HMI-systeem van Siemens, maar de techniek is ook te integreren in grotere systemen. Implementatie in andere merken PLC’s is ook mogelijk.

Meer weten over het slim schakelen van apparaten? Neem contact op met Maarten van den Bosch via 0492 747500.

Neem gerust contact op
Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties