Een nieuw én vertrouwd besturingssysteem voor Creamy Creation - Van Doren Engineers

NIEUWS

Een nieuw én vertrouwd besturingssysteem voor Creamy Creation

 

Creamy Creation in Rijkevoort is ’s werelds grootste business-to-businessproducent van drankjes op basis van room en alcohol. Het besturingssysteem van een onlangs overgenomen ouder deel van een andere fabriek was echter over de datum. Van Doren Engineers zorgde voor een nieuw systeem, dat gerust de crème de la crème genoemd mag worden.

 

“Ons bedrijf is een kleine businessunit binnen FrieslandCampina”, vertelt Manager Operations Ton Hoevenaars. “Vroeger stonden er in dit deel van de fabriek verschillende afvullijnen, maar die zijn overgeplaatst naar andere productiebedrijven. “Daardoor draaide de complete fabriek, een groot en log geheel, nog voor slechts enkele producties. Bovendien was de besturingssystematiek nodig aan vervanging toe. Het systeem was zelfs zo oud dat we voor reparaties aangewezen waren op slooponderdelen.” Creamy Creation vroeg meerdere partijen om een voorstel en legde de opdracht uiteindelijk neer bij Van Doren Engineers. “De lange en goede relatie tussen Van Doren Engineers en FrieslandCampina was een belangrijk argument in die keuze”, benadrukt Hoevenaars. “Daarnaast beschikt het bedrijf over voldoende capaciteit om zo’n klus te verzorgen én zit het dicht in de buurt.”

 

Nieuw en toch vertrouwd

Het behouden van de vertrouwde ‘look-and-feel’ was een belangrijk speerpunt. De nieuwe installatie moest herkenbaar zijn voor de operators binnen Creamy Creation, zowel qua graphics als qua opzet. “We wisten dat het een pittige klus zou worden”, geeft Hoevenaars aan. “Het oorspronkelijke systeem was gebouwd door een andere partij, waardoor Van Doren Engineers zijn werkwijze daarop moest afstemmen. En dat is in de praktijk altijd veel moeilijker dan een systeem vanaf de grond opbouwen.”

 

Batchmanagement

De oplossing van Van Doren Engineers bestaat uit een SCADA-pakket (Siemens PCS7) en een aanvullend softwarepakket voor batchmanagement (Simatic Batch). “Dat batchmanagement was een absolute vereiste”, legt Ton Hoevenaars uit. “Het maken van roomlikeuren is een typisch batchproces. Dat betekent dat er elke keer een afgemeten hoeveelheid – een batch – geproduceerd wordt. Het maakt in feite niet uit of dat 5000 of 50.000 liter is: je hebt telkens een opstart- en een eindproces, in plaats van één continue productie. Er zijn wereldwijd nog niet zo veel batchmanagementsystemen zoals het onze gebouwd, en we zijn erg tevreden over Van Doren Engineers. Uiteraard kom je onderweg kleine ‘issues en battles’ tegen, maar die zijn snel vergeten. Na enkele intensieve opstartweken met goede nazorg, draaide het systeem perfect. En daar gaat het tenslotte om. Van Doren Engineers heeft een complex project met verve volbracht.”

 

Projectaanpak!

Hoe pakt Van Doren Engineers een complex project als dit aan? Allereerst maken we een analyse van de wensen van de klant. Creamy Creation wilde een nieuw systeem met de look-and-feel van een ander deel van de installatie, zodat de bedieningswijze overal hetzelfde ‘aanvoelde’. De bestaande functionaliteit hebben we daarom omgezet naar een FDS (Functional Design Specification). Daarna bouwden we een applicatie met PCS7 als basissysteem, uitgebreid met de opties Simatic Batch en Routecontrol (speciale software die de route van het product of de grondstof tussen de verschillende tanks en bewerkingsinstallaties controleert). Omdat de ombouw binnen een kort tijdsbestek gereed moest zijn, hebben we aan de hand van testdocumenten samen met de klant elk detail van de besturing getest voordat de werkelijke inbedrijfname plaatsvond.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties