Deegmakerij snackproducent krijgt upgrade - Van Doren Engineers

NIEUWS

Deegmakerij snackproducent kan er straks weer jaren tegen

De vriesverse hamburgers en frikandellen die je in de supermarkt ziet liggen? Grote kans dat ze uit het Belgische Bocholt komen, waar een van de fabrieken van snackproducent GoodLife Foods is gevestigd. Sinds vorig jaar maart werkt Van Doren Engineers hier toe naar de ombouw van de deegmakerij, die deze zomervakantie plaatsvindt. Een grensverleggend project, letterlijk én figuurlijk.

Dagelijks rollen bij GoodLife Foods in Bocholt via meerdere productielijnen 1,5 miljoen snacks van de band. “Met grondstoffen als vlees, water en kruiden ontstaat een vleesdeeg dat uiteindelijk de vormapparatuur ingaat”, vertelt Jan Schuermans, manager techniek en productie van GoodLife Foods en bovendien projectverantwoordelijke. “Iedere klant heeft andere productwensen. Om zo goed mogelijk aan die gevarieerde vraag te voldoen, wilden we het proces tot de vormmachine graag flexibeler inrichten. Zodat we meer recepten tegelijkertijd kunnen produceren en onze klanten vlotter kunnen bedienen.”

Hiervoor nam GoodLife Foods begin vorig jaar Van Doren Engineers in de arm. “Het startsein van een groot avontuur”, aldus projectleider Danny Joseph en lead software-engineer Jeroen Schrijnwerkers van Van Doren Engineers. “Samen met de procestechnologen van GoodLife Foods hebben we eerst de best passende oplossingen geselecteerd. Gaandeweg het project kom je er pas achter hoe die in de praktijk uitpakken. Gelukkig krijgen we sinds de start van de samenwerking de vrijheid en tijd om te testen en met eigen initiatieven te komen. Er is bovendien alle ruimte om ervaringen, kennis en punten van zorg uit te wisselen met GoodLife Foods.”

Ideale productieproces

In maart 2020 plaatste Van Doren Engineers testlijn C naast productielijnen A en B in de deegmakerij. Een lange periode van experimenteren volgde. “We kregen te maken met een variatie aan ingekochte machineonderdelen, die we als het ware aan elkaar knoopten”, legt Jeroen uit. “Dat vergde veel overleg en uitzoekwerk om tot het meest ideale productieproces te komen. ” Ook de coronacrisis met bijbehorende leveringsproblemen en de verbouwing van de deegmakerij maakten dat het project langer duurde dan gedacht.

Inmiddels draait lijn C een beperkte productie en wordt er nog regelmatig getest met nieuwe deegsamenstellingen. Vorige winter kwam er een vierde lijn bij. Jeroen: “Alle lijnen draaien standalone, waardoor de capaciteit omhoog gaat. Ook kan GoodLife flexibeler produceren. Zodra een order wordt verpompt naar de deegsilo, kan er gestart worden met een nieuwe batch.”

Vervanging besturing

Zoals bij veel projecten geldt: van het één kwam het ander. “De besturing van de gehele deegmakerij is gedateerd. Stabiel, maar wél fragiel”, aldus Jan. “Dit was het juiste moment om ook op dit vlak een stap voorwaarts te zetten.” Waar de productieapparatuur voorheen op meerdere PLC’s draaide, koos Van Doren Engineers nu voor één PLC: een Siemens SIMATIC S7-1500. “Dit zorgt voor meer bedieningsgemak en minder foutkansen”, legt Jeroen uit. “Zo staan alle klant- en receptgegevens in de computer. Ook zijn er meer checks op het gebied van machinereiniging, een belangrijk element in de voedingsmiddelenindustrie.”

Belgische feestdagen

Momenteel werkt het projectteam toe naar de zomerperiode. Dan wordt de oude besturing ontmanteld, gaat de deegmakerij over naar één PLC en worden de vier productielijnen volledig in bedrijf gesteld. “We kiezen voor een korte productiestop, waarschijnlijk op Belgische feestdagen. Dan zijn de medewerkers van Van Doren Engineers uit Nederland wél beschikbaar”, lacht Jan. “Dit project was en is een echte ontdekkingstocht, voor ons én voor GoodLife Foods”, aldus Danny. “Het is mooi om te zien dat beide partijen openstaan voor elkaars adviezen. Pas dan kom je tot goede resultaten.”

Medewerkers van GoodLife Foods en Van Doren Engineers in de deegmakerij in Bocholt.

Neem gerust contact op

Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties